Carnavalsstoet (Kessenich)

Tijdstip
Zondag na Aswoensdag
Locatie
Kessenich
Algemene info

De carnavalsstoet van Kessenich heeft er al een hele geschiedenis op zitten.
De stoet zou ontstaan zijn in de jaren 1960. Toen de Koninklijke Fanfare De Vriendenkring, verkleed in carnavalskostuuums, met een wagen door het dorp reed. Ze speelden carnavalsmuziek terwijl het bestuur naast de wagen liep met collectezakken.
Na een paar jaar stopten ze hiermee. In de jaren 1970 had het jeugdhuis Obelix geld nodig, daarom staken zij enkele speciale fietsen in mekaar, en reden tijdens de carnavalsperiode door het dorp, met op een wagen een hesp waarvan de mensen het gewicht moesten raden. Toen het jeugdhuis verdween, verdween ook deze carnavalsactiviteit. Tot in 1978 de jeugdraad de draad weer opnam. Ze organiseerden een vergadering voor alle afgevaardigden van alle verenigingen van Kessenich, die later de carnavalsvereniging De Ertesjieters werd. De naam "Ertesjieters" was vroeger een scheldnaam die de Kessenaren kregen omdat ze zoveel erwten aten.

Vandaag de dag is het een stoet vol mooie thema's, zakken snoep en vooral lachende gezichten. Er zijn maar liefst 45 groepen die verschillende thema's uitbeelden. De stoet trekt door de staten van Kessenich en wordt nog altijd georganiseerd door De Ertesjieters.

Organiserende vereniging
Kèsinger Ertesjieters
Contactgegevens
Verstraeten Jaak (Voorzitter)
Heesstraat 60
3640 Kessenich
Telefoon: 089 56 63 01