Intrede van Sinterklaas (Sint-Niklaas)

Tijdstip
Eerste zondag na 11 november
Locatie
Sint-Niklaas
Algemene info

De stad Sint-Niklaas is genoemd naar haar patroonheilige Sint-Nicolaas. Kinderen kennen deze heilige beter als Sinterklaas. De Intrede van de Sint mag in deze stad dan ook niet zonder een groot feest voorbij gaan. In Sint-Niklaas komt Sinterklaas aan met de trein. 's Morgens, bij aankomst, wordt hij in het station door de kinderen opgewacht en feestelijk verwelkomd. In de stad zelf is het een groot feest met muziek, liedjes, straattheater en heel veel zwarte pieten. Voor elk kind is er een lekkere verrassing. De Sint gaat, na de begroeting aan de ingang van het station, via de esplanade naar de Stationsstraat. Hij neemt er zijn intrek in het ‘Huis van de Sint’, Stationsstraat 85. De pieten halen halsbrekende toeren uit en beklimmen de gevel van het Huis met touwen. Sinterklaas verblijft in zijn Huis tot 6 december.

Een intrede wordt zo'n 4 tot 6 weken voor 6 december georganiseerd. De intrede is een sinterklaastraditie die enkele decennia terug overgewaaid is uit Nederland. De eerste intredes van Sinterklaas werden in Nederland al in de 19de eeuw gehouden. Bovendien worden de intredes er bij de zuiderburen al decennialang op de televisie uitgezonden. Dat kwam de populariteit -ook in Vlaanderen- alleen maar ten goede. Met de intrede van Sinterklaas wordt het startsein van de sinterklaasperiode gegeven.

Organiserende vereniging
Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen vzw
Werking van de vereniging
In 1989 werd in Sint-Niklaas het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen (SNG) opgericht. Deze vereniging zet zich in om de Sinterklaasgebruiken in stand te houden, te herwaarderen en te bestuderen. Verder stond het genootschap ook mee aan de wieg van het Pact Der Gevers. In dit Pact verklaren Sinterklaas, Sint-Maarten en de Kerstman dat de verschillende feestperiodes van elkaar moeten gescheiden worden. Het stelt daarnaast dat de tradities geëerbiedigd moeten blijven en dat de evenementen kindvriendelijk moeten zijn. Het Pact werd intussen al door een dertigtal gemeenten aangenomen. Het Sint-Nicolaasgenootschap leidt ten slotte ook nog ‘stafmedewerkers’ van de Sint op. De Sinterklaas- en Sint-Maartensgebruiken staan op de Representatieve Lijst van het Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het SNG werkte daarvoor samen met verschillende partners uit het erfgoedveld in binnen- en buitenland een dossier uit.
Website van de vereniging
http://www.sngvlaanderen.org
Publicaties van de vereniging
Tijdingen van het Sint-Nicolaasgenootschap. Dat is het driemaandelijks tijdschrift van SNG.
Contactgegevens
Dehandschutter Lieven (Voorzitter)
Mercatorstraat 182
9100 Sint-Niklaas
Telefoon: 03 765 15 82