Pompoenstoet (Wildert (Essen))

Pompoenstoet (Wildert (Essen))
Tijdstip
de eerste zondag van oktober
Locatie
Wildert (Essen)
Algemene info

Sinds 2000 organiseert de KWB van Wildert jaarlijks een wedstrijd pompoenen kweken. Tijdens het kweekseizoen proberen leden van de vereniging dan volgens de regels van de kunst een zo groot mogelijke pompoen te telen. Het kweekseizoen wordt vervolgens afgesloten met de feest op de eerste zondag van oktober. Aanvankelijk was er alleen een weging. Doordat er ieder jaar meer randactiviteiten aan het programma toegevoegd werden, groeide deze weging gaandeweg uit tot een volksfeest dat in de hele regio gekend is: de Pompoenfeesten.

De Pompoenfeesten gaan op zondagmorgen van start. Om 10 u trekt dan een pompoenstoet door de straten van Wildert. Voor deze optocht verenigingen de pompoenkwekers zich per wijk om een praalwagen te bouwen waarop hun grootste pompoenen aan het publiek getoond worden. Een jury bepaalt welke praalwagen de mooiste is. Aan de stoet nemen ook kinderen deel met gocarts en andere rijtuigjes, die eveneens met pompoenen versierd zijn. Ook in deze categorie wordt een prijs uitgereikt aan het mooist versierde wagentje. Verder stapt ook de plaatselijke fanfare mee op en rijden er allerlei voertuigen - gaande van een stoomwagen tot een huifkarren met ezels en paarden - mee. De stoet wordt afgesloten met een praalwagen van de KWB, waarop naast de KLJ-Oogstprinses en haar prinsesjes ook de pompoenprins en de pompoenprinses te zien zijn. Dit prinsenpaar wordt jaarlijks in samenwerking met de plaatselijke gemeenteschool uit de leerlingen van het zesde leerjaar gekozen.

Na de stoet worden de praalwagens en de versierde voertuigjes op de feestweide naast de Bakkersmolen tentoongesteld. Om 12u gaat daar ook de pompoenweging van start. Met een digitale weegschaal wordt dan gemeten hoeveel elke pompoen weegt. Bezoekers kunnen de spannende weging op een groot scherm volgen. Daarna volgt de prijsuitreiking. Ondertussen zijn er ook optredens van dansgroepen, muziek, uiteenlopende demonstraties en kinderanimatie. In de feesttent kan pompoensoep, pompoenjenever, pompoenbier of pompoenllikeur gedronken worden.

Organiserende vereniging
Het Pompoencomité van de KWB Wildert
Werking van de vereniging
De KWB (Kristelijke Werknemersbeweging) is een landelijke organisatie met ongeveer 750 plaatselijke afdelingen, die werknemers verenigen en ontspanning aanbieden. Eén van die plaatselijke afdelingen is de KWB Wildert. Via de pompoenkweekwedstrijd ontstond binnen deze vereniging een Pompoencomité, dat zich bezighoudt met de organisatie van de Pompoenfeesten. De vrijwilligers van het comité werken daarvoor samen met de andere wijkmeesters van de KWB Wildert.
Website van de vereniging
http://www.pompoenfeesten.be
Contactgegevens
Maas Marc (voorzitter KWB Wildert)
Sint-Jansstraat 193
2910 Essen
Telefoon: 03 677 19 47