Carnavalsweekend (Borgloon)

Carnavalsweekend (Borgloon)
Tijdstip
het eerste weekend van de vasten
Locatie
Borgloon
Algemene info

In 1963 werd voor het eerst carnaval gevierd in Borgloon. Met de steun van het stadsbestuur organiseerden de Ridders van de Ceuleman toen ook de eerste carnavalsstoet, met Justin I als stadsprins. In de daaropvolgende jaren ontstond binnen de carnavalsvereniging ook een succesvolle groep dansmariekes, die in binnen- en buitenland optrad. In 1976 werd voor de eerste maal een jeugdcarnaval georganiseerd.

Ook vandaag worden deze Loonse carnavalstradities nog in ere gehouden. Tijdens het carnavalsweekend heeft op zaterdag het kindercarnaval plaats en trekt op zondag de internationale stoet door de straten van de gemeente. Naast de Ridders van de Ceuleman lopen in die stoet ook andere Loonse verenigingen mee. Ook tal van bezoekers komen meevieren.

Organiserende vereniging
De Ridders van de Ceuleman
Werking van de vereniging
De Ridderorde van de Ceuleman is de Loonse carnavalsvereniging die al sinds het prille begin van het carnaval in Borgloon bij de organisatie ervan betrokken is. Daarnaast heeft de vereniging altijd bijzondere inspanningen gedaan op het vlak van carnavalsliedjes en zo meermaals de eerste prijs in de liedjeswedstrijd 'Carnavalissima' behaald. Naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de vereniging in 2012 heeft de Raad van Elf de titel 'Koninklijk' aangevraagd.
Website van de vereniging
http://www.riddersvandeceuleman.be/
Publicaties van de vereniging
Naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de Ridders van de Ceuleman wordt in mei 2012 een jubileumboek uitgebracht.
Andere activiteiten van de vereniging
- eetfestijn
- de opening van het carnavalsseizoen
- de carnavalszitting
- het prinsenbal
Contactgegevens
Lowette Jos (voorzitter)
Tongersesteenweg 113
3840 Borgloon