Carnavalsweekend (Zoutleeuw)

Carnavalsweekend (Zoutleeuw)
Tijdstip
tweede weekend na Aswoensdag
Locatie
Zoutleeuw
Algemene info

Zoutleeuw viert al sinds de jaren 1970 carnaval. De organisatie van het carnavalsweekend is in handen van carnavalsvereniging De Ridders van de Greun Rat.

Het carnavalsweekend in Zoutleeuw gaat op vrijdag van start met een kindercarnavalstoet voor alle kinderen van de vier basisscholen (VBS Zoutleeuw, VBS De Bron Budingen, De Tinteltuin en De Oogappel) en de eerstejaars van middelbare school Zonnegroen. De allerjongsten mogen plaatsnemen op de carnavalswagens. De laatste wagen in de kinderstoet is de Prinsenwagen. Op deze wagen staan de leden van de kindergemeenteraad. Na de stoet wordt in elke school een carnavalsfeest gevierd. Carnavalsvereniging De Ridders van de Greun Rat zorgt daarbij voor een verrassing voor elk kind.

Op vrijdagavond staat een kroegentocht op het programma. Een dag later wordt prins carnaval feestelijk opgehaald en ontvangen op het stadhuis van Zoutleeuw. ’s Avonds geeft de prins zijn prinsenbal. Op zondagmiddag trekt de internationale carnavalsstoet door de gemeente. Daarna volgt nog een verkleed bal.

Het carnavalsweekend wordt traditioneel afgesloten met het ‘rattengooien’ op maandagavond. Op de Grote Markt worden dan vanop het balkon van het stadhuis kleine poppetjes gegooid. De gelukkige die de zogenaamde Gouden Rat vangt, wint een ketting. Het gebruik zou teruggaan op de middeleeuwen. Zoutleeuw ligt namelijk aan de oevers van de Kleine Gete. In de middeleeuwen was deze rivier nog bevaarbaar en dankzij die gunstige ligging groeide Zoutleeuw uit tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum. De keerzijde was dat er door de nabijheid van de rivier ook erg veel ratten in Zoutleeuw waren.

Organiserende vereniging
Carnavalsvereniging De Ridders van de Greun Rat
Contactgegevens
Appeltants Luc (Voorzitter)
Kanonstraat 4
3440 Zoutleeuw
Telefoon: 011 78 10 68