Intrede van Sinterklaas (Gent)

Intrede van Sinterklaas (Gent)
Tijdstip
Derde zaterdag van november
Locatie
Gent
Algemene info

Jaarlijks verwelkomt de stad Gent Sinterklaas tijdens de Blijde Intrede. Sinterklaas komt in Gent aan met een toeristenbootje. De Sint wordt er natuurlijk verwelkomd door de burgemeester en zijn schepen van Feesten. Daarna maakt de Sint een tocht met de koets door het stadscentrum, waarbij hij wordt begeleid door een fanfare. Nadien kunnen de kinderen deelnemen aan allerhande Sinterklaasactiviteiten.

Tegenwoordig is het een vaste waarde dat enkele weken voor 6 december Sinterklaas feestelijk wordt ingehaald door de kinderen. De intrede is een sinterklaastraditie die enkele decennia terug overgewaaid is uit Nederland. De eerste intredes van Sinterklaas werden in Nederland al in de 19de eeuw gehouden. Bovendien worden de intredes bij de norderburen al decennialang op de televisie uitgezonden. Ook in Vlaanderen kwam dat de populariteit van de Sint alleen maar ten goede.

Met de intrede van Sinterklaas wordt het startsein van de sinterklaasperiode gegeven. Enkele vaste ingedriënten van een intrede van Sinterklaas zijn: de Sint en het gevolg komen aan (met de boot), een plechtige verwelkoming door schepenen of burgemeester, kinderen zingen sinterklaasliedjes, de pieten halen fratsen uit, er wordt snoepgoed gegooid, een optocht naar het stadhuis, enz.

Organiserende vereniging
Dienst Feestelijkheden Stad Gent i.s.m. handelaars
Contactgegevens

Gasmeterlaan 107
9000 Gent
Telefoon: 09 269 46 00