Carnavalsweekend (Leopoldsburg)

Carnavalsweekend (Leopoldsburg)
Tijdstip
het tweede weekend na Aswoensdag
Locatie
Leopoldsburg
Algemene info

Het vieren van carnaval is een jarenlange traditie in Leopoldsburg. Al sinds de jaren 1940 wordt in de gemeente een Prins Carnaval aangesteld. Toch verloor de viering gaandeweg wat van haar populariteit en in 2001 ging er zelfs geen stoet uit. Dat dieptepunt bleek meteen ook een belangrijk keerpunt. Een aantal carnavalisten was er namelijk van overtuigd dat het Leopoldsburgse carnaval in geen geval mocht verdwijnen en greep het uitblijven van de stoet aan om een nieuw carnavalscomité op te richten. Dat comité kreeg de naam Kamp Karnaval en zorgde ervoor dat Leopoldsburg in 2002 weer een prins én een stoet had. De eerste editie van de vernieuwde viering was zelfs zo'n succes dat carnavalisten erdoor geïnspireerd waren om nieuwe groepen op te richten. Intussen zijn in de gemeente niet minder dan 6 carnavalsverenigingen actief en heeft carnaval dus weer stevig voet aan de grond in Leopoldsburg.

Het Kampse carnavalsweekend gaat tegenwoordig van start met een kroegentocht op vrijdagavond. Hieraan is ook de verkiezing van de carnavalskroeg van het jaar gekoppeld.

Op zaterdag is er eerst een kindermiddag. 's Avonds wordt de Heks van Kontreket terechtgesteld en verbrand. Dat gebruik, dat ingevoerd werd in 1986, hangt samen met een volksverhaal over het cafégehucht Contrequette op de Boskant. Tal van militairen die in Leopldsburg gestationeerd waren, trokken daar heen om wat nachtelijk vertier te vinden. De 'heks' waarvan sprake staat eigenlijk symbool voor het kwade en was een meisje van lichte zeden dat jongens op het slechte pad bracht. Toen zij veroordeeld werd, was de opluchting van de moeders van de militairen dan ook erg groot. Via de popverbranding wordt dit verhaal vandaag de dag nog steeds naverteld. Tot het eind van de jaren 1990 werd met het gebruik het officiële startschot voor de carnavalsactiviteiten in Leopoldsburg gegeven. Zo konden carnavalisten met een gerust hart en zonder angst om op het pad der liefde te verdwalen carnaval vieren.

De carnavalsstoet zelf trekt op zondagmiddag door de straten van de gemeente. Het vertrekuur van deze stoet is 14u11.

Met de Plattebeurzendag op maandag worden de carnavalsactiviteiten in Leopoldsburg traditioneel afgesloten. 's Morgens vroeg wordt dan spek met eieren geserveerd en in een aantal cafés kunnen feestvierders met hun laatste centen van een drankje aan verminderde prijs genieten.

Organiserende vereniging
Kamp Karnaval 2002 vzw
Werking van de vereniging
Kamp Karnaval 2002 werd opgericht als feitelijke vereniging en is sinds 2004 een vzw. In het comité zijn leden van de 6 carnavalsverenigingen die momenteel in Leopoldsburg actief zijn, vertegenwoordigd. Zo wordt niet alleen de vriendschap onder de groepen bevorderd, maar heeft elke groep ook altijd een aanspreekpunt.
Website van de vereniging
http://www.kampkarnaval.be/
Andere activiteiten van de vereniging
- de prinsaanstelling
- het prinsenbal
Contactgegevens
Renette Marc (voorzitter)
Englebert Adanglaan 8b9
3970 Leopoldsburg
Telefoon: 0475 31 60 95