Carnaval (Maaseik)

Carnaval (Maaseik)
Tijdstip
Halfvasten
Locatie
Maaseik
Algemene info

Over de vastenavondviering in Maaseik is al in 1575 een schriftelijke vermelding gemaakt. In de 17de eeuw werden er vreugdevuren gestookt op de markt, waarrond de Maaseikenaren dansten en zongen op de muziek van enkele speelmannen. Anderen liepen verkleed en gemaskerd door de straten en verzamelden voedsel of geld voor de vastenavondmaaltijd. Eeuwenlang was het vieren van vastenavond, of carnaval, een spontaan volksfeest. Tot het midden van de 19de eeuw werd wel op allerhande manieren geprobeerd om het carnaval aan banden te leggen of te verbieden. De carnavalstraditie overleefde het echter wonderwel. Vanaf 1865 kreeg de viering stilaan de vorm van een georganiseerde stoet. In de 20ste eeuw werd de carnavalstraditie in Maaseik twee keer doorbroken door de Wereldoorlog. Nadien duurde het telkens enkele jaren voor de viering weer haar vroegere elan hervond.

Vandaag de dag wordt het carnaval in Maaseik georganiseerd door carnavalsvereniging Het Heilig Wammes. De naam van deze vereniging verwijst naar een legende over een bedelaar die op een nacht onder een van de Maaseikse stadspoorten sliep. In de stoet lopen een groot aantal harmonieën, muziekkorpsen, majoretten zaate Hermeniekes mee. Ook het gooien van karamellen tijdens de carnavalsstoet is een begrip in Maaseik. Het gebruik heeft wellicht zijn oorsprong in het liefdadige karakter van de Halfvastenstoet. De stoet sloot vroeger namelijk af met een platte wagen; Het was de bedoeling dat de rijke burgers giften en gaven op de wagen zetten, die na het feest aan de armen uitgedeeld werden. De kilo's snoepgoed die de Prinsen, groepen en de Raad van Elf nu uitstrooien zijn daar een overblijfsel van. verder nemen ook tal van lokale groepen deel aan het carnaval in Maaseik. 

Organiserende vereniging
Het Heilig Wammes
Werking van de vereniging
Al in 1865 organiseerde het toenmalig Comiteit der Feesten een eerste optocht met Halfvasten. Uit deze oude traditie is dan later 'De Raad van Grootridders van het Heilig Wammes' ontstaan. Het doel van de vereniging is het organiseren van carnavalsactiviteiten. Men wil daarenboven de Maaseikse volkscultuur in het algemeen promoten.
Website van de vereniging
http://www.heiligwammes.be
Publicaties van de vereniging
Het Heilig Wammes heeft een eigen carnavalskrant, die De Wammesgezet als titel heeft. iedere editie van deze krant staat vol artikelen en karikaturen over de politieke en socio-culturele gebeurtenissen van het voorbije jaar. De Wammesgezet verschijnt op een oplage van 30.000 exemplaren en wordt niet alleen in Maaseik, maar ook in Neeroeteren, Opoeteren, Dilsen, Maasbracht en Molenbeersel verdeeld.
Contactgegevens
Opdenakker Eric (secretariaat)
Rutger Resciusstraat 15
3680 Maaseik
Telefoon: 089 56 15 41