Carnavalsweekend (Mechelen aan de Maas)

Carnavalsweekend (Mechelen aan de Maas)
Tijdstip
het derde weekend van de vasten
Locatie
Mechelen aan de Maas
Algemene info

Het carnaval in Mechelen aan de Maas heeft eigenlijk zijn oorsprong in een cafébezoek. In 1964 ging een vriendengroepje uit Mechelen aan de Maas namelijk tussen pot en pint een weddenschap aan om dat jaar nog met een wagen deel te nemen aan de carnavalsstoet in Kotem. Voor die gelegenheid werd een groot paard geconstrueerd waar de vrienden als de 4 Heemskinderen op plaats namen. Ze behaalden de achttiende plaats en besloten meteen om een jaar later opnieuw deel te nemen met een wagen die ‘De Rozenprinses’ genoemd zou worden. In 1966 trok het groepje carnavalisten ook naar Rekem met een wagen vol zakken en deden ze opnieuw mee in Kotem – ditmaal met 2 wagens. De groep betrokkenen kreeg meer vorm en werd een “Raad van Elf”. Zo was carnavalsvereniging De Zavelzekskes geboren. Zavel is een dialectwoord voor het witte zand dat heel typisch is voor Mechelen aan de Maas. Met Zekskes wordt verwezen naar het feit dat de leden van hun carnavalsvereniging in zakken gekleed gingen.
Na bezoeken aan de Prinsenbals van onder meer Leut, Kotem, Rekem, Eigenbilzen besloot één van de vier initiatiefnemers dat het tijd was om ook in Mechelen aan de Maas een stoet te organiseren. Hij werd meteen ook tot de eerste Prins Carnaval De Zavelzekskes gekroond.

Sindsdien heeft carnaval stevig voet aan de grond gekregen in Mechelen aan de Maas. Het aanbreken van de carnavalsperiode wordt er al vele jaren op rij aangekondigd met de ontvangst van de Blauwe Sjuut op de maandagavond die aan het carnavalsweekend voorafgaat. Met dat Narrenschip doet het Gilde van de Blauwe Schuit uit Heerlen al sinds 1959 carnavalsgemeenten in Nederland, België en Duitsland aan. De gildeleden worden vervolgens op het gemeentehuis of een geheime locatie ontvangen voor een mini-zitting, die door alle carnavalisten wordt bijgewoond.

Het carnavalsweekend zelf gaat op zaterdag van start. Sinds 1977 gaat dan een jeugdstoet met mooie carnavalwagens en voetgroepen uit, die georganiseerd wordt door de Jeugdcommissie van KV De Zavelzekskes. In deze stoet loopt ook Het Jeugd Dri-J Gestern mee, dat tijdens de jeugdzitting in januari gekozen wordt.

Op zondagmiddag trekt eerst een reclamestoet door het centrum van Mechelen aan de Maas. Tijdens deze stoet worden snoep en gadgets uitgedeeld. Daarna volgt de Internationale Karnavalsstoet, waarin zeker ook de groepen uit de eigen gemeente en omgeving niet mogen ontbreken.

De carnavalsactiviteiten in Mechelen aan de Maas worden afgerond op carnavalsmaandag. In de voormiddag trekt Het Jeugd Dri-J Gestern dan samen met de ere-jeugdprinsen van KV De Zavelzekskes dan nogmaals langs de omloop van de Jeugd- en Kinderstoet om de rommelpotterij terug in ere te herstellen. Dit oude bedelgebruik houdt in dat de jongeren overal aanbellen om een liedje te zingen. Als beloning voor hun zangkunsten hopen ze een cent te ontvangen.

Organiserende vereniging
KV De Zavelzekskes
Website van de vereniging
http://www.zavelzekskes.be/
Andere activiteiten van de vereniging
- de Opening van het carnavalsseizoen
- de Carnavalszitting
- de Afscheidsreceptie van Prins Carnaval
- de Jeugdzitting
- het Internationale Prinsenbal met de verkiezing van de nieuwe Prins Carnaval
- het Bal van de Prins
- het Spietslaupe
- op Aswoensdag worden er askruisjes uitgedeeld, gevolgd door de carnaval-monumentenfietstocht en het haringbijten
- een Dialectmis
- het Pastafiës (eetfestijn)
Contactgegevens
Hermans Guido (secretariaat)
Heirstraat 250
3630 Maasmechelen