Intrede van Sinterklaas (Hasselt)

Locatie
Hasselt
Algemene info

6 december kent iedereen als de naamdag van Nicolaas van Myra of Sinterklaas. In de weken die aan deze dag voorafgaan wordt de goedheilig man naar goede gewoonte in tal van gemeenten in Vlaanderen feestelijk ingehaald. Deze sinterklaastraditie waaide enkele decennia geleden uit Nederland over, waar de eerste intredes al in de 19de eeuw gehouden werden. Doordat die Nederlandse intredes bovendien ook al decennialang op de televisie uitgezonden, nam de populariteit ervan - ook in Vlaanderen - alleen maar toe. Met de intrede van Sinterklaas wordt het startsein van de sinterklaasperiode gegeven. Veel handelaars zetten dan hun beste beentje voor en zorgen dat hun winkelvitrines helemaal in een Sinterklaassfeer baden. 

Ook in Hasselt wordt Sinterklaas verwelkomd. Zoals de traditie het wil komen Sinterklaas en zijn pieten met de boot aan. Hij wordt er verwelkomd door de schepenen en burgemeester. Sinterklaas schudt daarna handjes en de pieten delen snoep uit of halen fratsen uit. Nadien trekt iedereen in een feestelijke stoet  naar het Groenplein, waar het Sinterklaasdorp wordt opgesteld. naar het Groenplein, waar het Sinterklaasdorp wordt opgesteld. Tijdens zijn tocht door de stad wordt de Sint door een fanfare begeleid.

Organiserende vereniging
Koninklijk Feestcomité der Stad Hasselt
Werking van de vereniging
Hoewel het Stedelijk Feestcomité der Stad Hasselt pas in 1947 haar naam kreeg, gaat het om een vereniging die al in 1945 opgericht werd als een soort van opvolger van Hasselt Vooruit, de vereniging van lokale maatschappijen die voor Wereldoorlog II onder meer bloemencorso’s in Hasselt organiseerde.
Het eerste wapenfeit van het Feestcomité der Stad Hasselt was de Guldensporenviering in 1946. Een jaar later organiseerde het Comité het eerste Gevelversieringsfeest en de eerste naoorlogse carnavalsoptocht. Omdat de carnavalsviering zo’n succes was, belastte het stadsbestuur het Comité ook met de organisatie van andere feestelijkheden. Sindsdien groeide het Feestcomité uit tot een organisatie die jaarlijks instaat voor tal van evenementen in eigen beheer en meewerkt aan activiteiten van anderen.
In 1997 vierde het Feestcomité haar vijftigjarige bestaan en mocht zij het predicaat “Koninklijk” aan haar naam toevoegen.
Website van de vereniging
http://www.feestcomitehasselt.be
Andere activiteiten van de vereniging
- een nieuwjaarsreceptie
- het carnavalsweekend
- een paasevenement
- een meiboomviering
- Hasselt Danst
- Hasselt Kermis
- de Hasseltse Jeneverfeesten
Contactgegevens
Kim Raskin (secretariaat)
Groenplein 1
3500 Hasselt
Telefoon: 011 23 96 47