Intrede van Sint-Maarten (Schellebelle (Wichelen))

Tijdstip
Zondag vóór 11 november
Locatie
Schellebelle (Wichelen)
Algemene info

In Schellebelle maakt Sint-Maarten samen met zijn Pieten sinds 1973 jaarlijks zijn Blijde Intrede. Sint-Maarten is de patroonheilige en beschermer van kooplieden, soldaten, ruiters, reizigers, hospitalen, kleermakers, wevers, dienstweigeraars, bedelaars, wijngaardeniers en - verkopers. In Schellebelle wordt hij gevierd als beschermheilige van de kinderen. De sint-maartensgebruiken in Schellebelle lijken sterk op de sinterklaastradities. Sint-Maarten gaat in Schellebelle gekleed als een bisschop en brengt cadeautjes en snoepjes voor al wie braaf is geweest. In Schellebelle is het bovendien de traditie dat Sint-Maarten met zijn gevolg met de boot aankomt. De boot meert telkens aan de Veerdam aan. Vandaar gaat de Sint, zijn gevolg en de kinderen in een feestelijke optocht, onder begeleiding van een fanfare, naar de pastorie van Schellebelle.

Anders dan Sinterklaas wordt Sint-Maarten geassocieerd met licht. Sint-Maarten betekende immers het begin van de winter. Rond deze periode werd het vee uit de weiden geleid en werd de pacht uitbetaald. Tegen deze achtergrond was het de traditie om het sint-maartensvuur te ontsteken.Vandaar ook dat er in Schellebelle jaarlijks een fakkeltocht wordt gehouden om de komst van Sint-Maarten te vieren.

Organiserende vereniging
OKA vzw
Werking van de vereniging
In 1973 besloten een aantal leiders en leden van de KSA de Jeugdclub OKA op te richten. Ze organiseren een aantal vaste jaaractiviteiten.
Website van de vereniging
https://www.okaschellebelle.be/
Andere activiteiten van de vereniging
Naast de Intrede van Sint-Maarten en de fakkeltocht organiseren ze jaarlijks Kindercarnaval en 'Fiesta Campestra', dat is een Italiaans openluchtfeest in het dorpscentrum van Schellebelle.
Contactgegevens
Marnix Bontinck (Verantwoordelijke)
Hekkergem 54
9260 Schellebelle (Wichelen)