Sint-Maartensvuur (Tielt-Winge)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
10 november
Locatie
Tielt-Winge
Algemene info

In Tielt-Winge is het een traditie dat er een sint-maartensvuur wordt gestookt op de vooravond van 11 november. Vroeger betekende Sint-Maarten het begin van de winter. Rond deze periode werd het vee uit de weiden geleid en werd de pacht betaald. De avonden werden korter, zodat er voor vuur, voedsel en warme kledij moest gezorgd worden. Tegen deze achtergrond was het de traditie om het sint-maartensvuur te ontsteken als een vreugdevol volksgebeuren. Op andere plaatsen in Vlaanderen is de sint-maartensviering vandaag een kinderfeest. Sint-Maarten vertoont dan doorgaans veel gelijkenissen met Sinterklaas.

Het sint-maartensvuur, zoals het in Tielt-Winge vandaag gevierd wordt, bestaat al om en bij de dertig jaar: de traditie werd hier in 1980 nieuw leven inbliezen. De viering is in die dertig jaar enkele keren veranderd. Zo was er een tijdlang een sint-maartensstoet en een bietenverkiezing. Vandaag komen ca. 2000 bezoekers voor het vuur, het vuurwerk en voor de sfeer.

Organiserende vereniging
vzw Vrienden van Sint-Maarten
Werking van de vereniging
De vzw Vrienden van Sint-Maarten stelt zich tot doel de sfeer en samenhorigheid in het dorp te verbeteren, het dorpsgevoel te bewaren en te bevorderen en mensen dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast wil de vereniging folklore en bestaande tradities in stand houden en verbeteren.
Website van de vereniging
http://www.sint-maartensvuur.be
Contactgegevens
Vzw Vrienden Van Sint-Maarten
Statiestraat 28
3390 Tielt-Winge