De Zuivering (Ronse)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
op 28 december, dag der Onnozele Kinderen, of de zondag die daaraan voorafgaat
Locatie
Ronse
Algemene info

De inwoners van Ronse danken hun bijnaam "de zotten" aan hun patroonheilige Sint-Hermes. In de Middeleeuwen was Ronse door de beschermingskrans van haar patroonheilige namelijk een bedevaartsoord voor geesteszieken en krankzinnigen. Onder meer door hen onder te dompelen in water konden zij genezen worden.

Na de Tweede Wereldoorlog besloot voormalig stadsbeiaardier Ephrem Delmotte de spotnaam van de Ronsenaars te koppelen aan hun voorliefde om carnaval en Zotte Maandag te vieren. In 1949 groepeerde hij de Bonmohs, de gemaskerde en verklede Ronsenaars die op de maandag na Driekoningen van café naar café trokken, en liet hij voor het eerst een echte carnavalsstoet, de ‘Bonmohsstoet’ (Bommelsstoet), uitgaan. Vandaag de dag zijn de Bommelsfeesten in Ronse een begrip. Ieder jaar kiezen de Bommels ook een Koning en een Koningin. Aan het eind van hun ambtstermijn is dit koningspaar een jaar ‘zot’ geweest en moet dat ongedaan gemaakt worden. Ze moeten met beide voeten terug in het reële dagelijkse leven treden. Gedaan met de dagelijkse coupe de champagne !

In 2007 lanceerde de Prof. Ephrem Delmotte Kring vzw daarom ‘De Zuivering’. Dat is een korte ceremonie die rond 11u13, een zot uur, plaatsheeft. Het nieuwe Bonmohskoningspaar zuivert het uittredende Bonmohskoningspaar dan van de zottigheden die zij tijdens hun voorbije regeerperiode gedaan en opgedaan he. Ze doen dat door hen te overgieten met het door zotten gevreesde water, dat voor deze gelegenheid uit de fontein rond het monument van De Zot op het Winston Churchillplein geput wordt (voor het station).

Voorafgaand aan De Zuivering poogt het nieuw aangestelde Koningspaar de hulp in te roepen van Sint-Hermes. Dat baat weinig. De naburige Walen hebben hierover een boosaardige spreuk: Saint Hermès guérit les fous des environs et laisse les habitants de Renaix tels qu'ils sont... (Sint Hermes geneest alom de gekken, maar laat die van Ronse verrekken). Dat resulteert in een samenkomst van de verschillende Bonmohsgroeperingen om 10u45 rond de buste van Ephrem Delmotte aan de Zottenmuur. Daar vragen ze raad aan de stichter van de Bonmohsfeesten en brengen ze hem hulde. Een wind of een zucht brengt de aanbeveling van Ephrem over nm. het heft in eigen hand te nemen en De Zuivering te laten doorgaan aan het monument van De Zot. Een stoet wordt gevormd en begeeft zich naar de fontein rond De Zot.

Na de zuiveringsceremonie biedt de Prof. Ephrem Delmotte Kring vzw nog een kleine receptie aan.

Organiserende vereniging
Prof. Ephrem Delmotte Kring vzw
Publicaties van de vereniging
Er wordt een omzendbrief gestuurd naar de groeperingen en personen die bij de Bommelfeesten betrokken zijn.
Andere activiteiten van de vereniging
De vereniging organiseert ook gelegenheidsvieringen rond de figuur van Ephrem Delmotte.
Contactgegevens
Aelvoet Patrick (secretaris)