Carnavalsstoet (Gullegem)

Carnavalsstoet (Gullegem)
Tijdstip
de zondag voor Aswoensdag
Locatie
Gullegem
Algemene info

Sinds 1972 organiseert carnavalsvereniging De Orde van de Vlaskappelle een carnavalsviering in Gullegem. Tijdens de carnavalsperiode staan dan tal van activiteiten op het programma, met als hoogtepunt het eigenlijke carnavalsweekend. De festiviteiten gaan al even daarvoor van start, op de tweede vrijdag voor Aswoensdag. Op het Bal van de Prins neemt de uittredende Prins Carnaval dan afscheid en ontvangt hij zijn kandidaat-opvolgers, samen met hun supporters, vrienden en alle carnavalisten.

Op de tweede zaterdag voor Aswoensdag wordt er in de namiddag een kindercarnaval gehouden. Alle kinderen uit Gullegem zijn dan welkom om verkleed te komen meedoen. De kleuters kunnen per koppel deelnemen aan de verkiezing van het kinderprinsenpaar. De kinderen in de zaal duiden door applaus het winnende koppeltje aan. Het kinderprinsenpaar krijgt zijn plaats in de stoet op zondag. 's Avonds volgt ook de Prinsenverkiezing waarin verschillende kandidaten de strijd om de titel aangaan. Op het einde van verkiezing wordt de nieuwe Prins Carnaval aangesteld.

Op de woensdag voor Aswoensdag is er telkens een Seniorencarnaval in Ontmoetingscentrum de Cerf. De ordeleden brengen dan een show met sketches, zang- en dansnummertjes en theater. Ook het Seniorenprinsenpaar wordt dan verkozen. 

Het eigenlijke carnavalsweekend gaat op vrijdagmiddag van start met de kindercarnavalsoptocht. 's Avonds is er een boemelavond. Een dag later kunnen kinderen van 10 tot 15 jaar deelnemen aan de kidsfuif. De carnavalsoptocht zelf trekt op zondagmiddag door de straten. De verschillende groepen vertrekken om 14u in de Bissegemstraat tot aan het Dorpsplein en volgen dan een parcours om terug te komen en te eindigen aan het podium voor de kerk. De deelnemers worden beoordeeld en kunnen verschillende prijzen in de wacht slepen. Na de stoet gooit de kersverse Prins Carnaval vanop het podium voor de kerk ettelijke kilo’s snoep naar het publiek. Aansluitend is er een carnavalshappening in OC De Cerf, waar de Orde van de Vlaskapelle 's avonds ook de uitslag van de stoet bekend maakt en de boemelprijzen uitdeelt.

De carnavalsactiviteiten in Gullegem worden op de zaterdag na de stoet afgesloten met een revue.

Organiserende vereniging
Carnavalsvereniging Orde van de Vlaskapelle
Website van de vereniging
http://www.carnavalgullegem.be/
Publicaties van de vereniging
een carnavalsbrochure met het progamma en foto's
Contactgegevens
Seys Thierry (voorzitter)
Torrestraat 88
8560 Gullegem