Vis- en Folkloredagen (Mariekerke)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
het vierde volledige weekend van juni
Locatie
Mariekerke
Algemene info

Sinds 1978 blikt Mariekerke met de Vis- en Folkloredagen jaarlijks terug op haar ambachtelijke verleden als vissersdorp. Intussen is dit tweedaagse openluchtspektakel tot buiten Vlaanderen gekend. Tijdens de Vis- en Folkloredagen valt namelijk in elke straat van Mariekerke wel iets te beleven en dat brengt jaar na jaar tal van bezoekers op de been.

Het startsein voor de Vis-en Folklorefeesten wordt gegeven op zaterdag. Om 12u gaat dan de Vissersstoet uit. Deze stoet bestaat uit meer dan 50 taferelen met praalwagens, reuzen en figuranten. Aan de hand daarvan worden zowel het verleden van Mariekerke als de sagen en legenden die daaraan verbonden zijn, uitgebeeld.

Een ander jaarlijks terugkerend hoogtepunt is de visverkoop op de historische plaats 't Kroeske. Zowel op de zaterdag als op de zondag van het feestweekend wordt er namelijk net als vroeger vis verkocht volgens het principe van de visafslag. Hiervoor worden duizenden kilo’s verse vis geleverd. Bij aanvang van de eerste visverkoop leest de belleman ook het authentieke vismijnreglement voor.

Het hele weekend lang kunnen kijklustigen ook in de Zuster Theresialaan, de Jan Hammeneckerstraat en de Omgangstraat terecht voor een grootschalige ambachtenmarkt. Tal van vaklui – gaande van koperslagers en mandenvlechters tot kantwerksters en beeldhouwers – demonstreren dan onder grote publieke belangstelling hun vaardigheden. Tegelijkertijd wordt in de Droogveldstraat een rommel- en antiekmarkt georganiseerd, die intussen ook een vaste waarde in het feestprogramma is.

Tussendoor kunnen bezoekers zich te goed dan aan heerlijke visgerechten. De Vis- en Folkloredagen bieden werkelijk een uniek wandelend buffet. Overal langs het parcours staan namelijk kraampjes, gelegenheidsrestaurants, triporteurs… opgesteld waar lekkernijen verkocht worden. Op tal van plekken in Mariekerke zetten straatmuzikanten, harmonies, orgeldraaiers, accordeonisten en verschillende groepen ondertussen mensen aan om mee te dansen en te feesten op de maat van hun muziek.

Organiserende vereniging
vzw Vis- en Folklorecomité
Website van de vereniging
http://www.mariekerke.be
Publicaties van de vereniging
Tijdens de Vis- en Folkloredagen zelf wordt een programmaboekje verdeeld. Daarnaast wordt ook een reclamefolder gedrukt op 40.000 exemplaren en over gans Vlaanderen verspreid.
Contactgegevens
De Boeck Luc (bestuurslid)