Zannekinfeesten en dierenwijding (Lampernisse)

Zannekinfeesten en dierenwijding (Lampernisse)
Tijdstip
tweede zondag van september
Locatie
Lampernisse
Algemene info

Nikolaas Zannekin was een kleine grondeigenaar uit Lampernisse, die leefde rond 1300. Tijdens de boerenopstand in de Vlaamse kuststreek nam hij het als opstandelingenleider op tegen graaf Lodewijk II van Nevers. Zannekin slaagde er onder meer in Nieuwpoort, Veurne, Ieper en Kortrijk te veroveren. Hij sneuvelde in 1328 tijdens de Slag bij Kassel.

Vandaag leeft Zannekins naam nog altijd voort via de Zannekinfeesten in Lampernisse. Deze viering werd voor het eerst georganiseerd in 2005 en groeide sindsdien uit tot een jaarlijkse traditie. De Zannekinfeesten beginnen met een speciale misviering in de kerk. Tijdens deze mis worden de broodjes gezegend die achteraf uitgedeeld worden. Ook dieren zijn dan welkom. Na de dienst worden zij door de pastoor gezegend op het dorpsplein. Daarna volgt nog de 'groenemanworp'. Tijdens de Zannekinfeesten van 2011 werd reus Nikolaas Zannekin aan het publiek voorgesteld. Ook bij de volgende edities is het de bedoeling dat deze reus zijn opwachting maakt en in het dorp uitgaat.

Organiserende vereniging
Vriendenkring De Stille Genieters Lampernisse
Werking van de vereniging
Voor de organisatie van de Zannekinfeesten met dierenwijding werkt de Vriendenkring samen met de prochies.
Publicaties van de vereniging
De Zannekinfeesten worden ieder jaar aangekondigd via een affiche, folders, de pers en heemtijdschrift 'Rond De Beverinck'.
Andere activiteiten van de vereniging
- een pastakaarting
- een mosselsouper
- een kermis met rommelmarkt
- de wielerwedstrijd Criterium van de Westhoek
- een Sint-Maartenfeest
- een kerstfeest voor de derde leeftijd
Contactgegevens
Vanhoutte Gino (voorzitter)
Zannekinstraat 20
8600 Lampernisse