Berenfeesten (Vlierzele)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
De tweede zondag van juli
Locatie
Vlierzele
Algemene info

Sinds 2011 probeert de Gezinsbond Vlierzele terug aan te knopen met de vieringen rond de Vlierzeelse beren, die ooit een belangrijke plaats innamen in de culturele geschiedenis van de gemeente. Tijdens het tweede weekend van juli worden de jaarlijks weerkerende Berenfeesten georganiseerd. Het unieke concept van de Berenfeesten bestaat erin om de historiek van de Beer (oa.optreden van de Beer, de mannen van de Societeit, het Berenlied, de Berenworp) te combineren met hedendaagse aktiviteiten (oa. de fietstocht en diverse muzikale optredens). Dit jaar werd hard gewerkt om de Berenfeesten verder uit te bouwen. Het meest in het oog springend hierbij is een schitterende Reuzenbeer die onder feestelijke muzikale begeleiding zijn intrede zal doen in Vlierzele. Daarnaast worden de muzikale optredens ook uitgebreid met 'Vlierzele zingt mee'.

De geschiedenis van de berenfeesten gaat terug tot de 18de-19de eeuw toen straatartiesten in onze gewesten rondtrokken met dansende, afgerichte beren als bedeltocht. Later werd dit gebruik overgenomen door de lokale bevolking. Van de 19de eeuw tot 1960 werden tijdens de Berenkermis in Strijmeers (wijk in Vlierzele) nagemaakte beren, meestal van stro of hooi, op karretjes rondgetrokken. In deze berenstoet liepen een berentemmer, die de beer in bedwang moest houden, de 'mannen van de soisiteit' (karikaturen van de politieke en rerchterlijke macht) en talrijke muzikanten mee. Onder leiding van een accordeonist werd het Berenlied gezongen door omstaanders. In 1989 vond in Vlierzele de eerste Reuzen- en Folkloristische Stoet, de Vriezelse Berenstoet, plaats, met onder meer een reuzenbeer van 4 meter hoog, gemaakt door de carnavalsgroep 'De Vriezelse Beeren'. Deze stoet was een eenmalige gebeurtenis, maar de reuzenbeer, Martijn, genaamd, nam in de daaropvolgende jaren wel nog deel aan talrijke stoeten in binnen- en buitenland. In 2011 organiseerde de Gezinsbond Vlierzele in samenwerking met de cultuurdienst van Sint-Lievens-Houtem en een aantal sponsors de Eerste Berenfeesten tijdens het zomerkermisweekend. Bedoeling van deze feesten is een evenwicht te zoeken tussen de oude traditie rond de Vlierzeelse beer en nieuwe, eigentijdse activiteiten, zoals verschillende optredens en de Berenworp.

Organiserende vereniging
Gezinsbond Vlierzele
Website van de vereniging
http://www.berenfeesten.com
Publicaties van de vereniging
Een aktiviteitenkalender
Andere activiteiten van de vereniging
De Gezinsbond Vlierzele organiseert tal van activiteiten, zoals kooklessen, zwemlessen, paaseierenraap, het Sint-Maartensfeest, een familiequiz, bloemschikken voor kinderen, diverse uitstappen, …
Contactgegevens
Sienaert Patrick (voorzitter)
Oordegemstraat 15
9520 Vlierzele
Telefoon: 053 63 13 07