Project 'Hart voor volkscafés’ wint EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra-prijs 2011

Project 'Hart voor volkscafés’ wint EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra-prijs 2011

Op 7 april 2011 hebben de Europese Commissie en Europa Nostra de 27 winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra Heritage Awards 2011 bekendgemaakt. Volkskunde Vlaanderen is één van de 7 laureaten in ‘Categorie 4 – Onderwijs, opleiding en bewustmaking’. De organisatie, die het leven van iedere dag vanuit een hedendaags perspectief bestudeert en onder de aandacht brengt, krijgt de prijs voor haar project ‘Hart voor volkscafés’. Op de prijsuitreiking op 10 juni 2011 in het Concertgebouw in Amsterdam wordt ook onthuld welke zes laureaten ook een hoofdprijs voor de meest opmerkelijke erfgoedprojecten in ontvangst mogen nemen.

In de loop van 2008 en 2009 heeft Volkskunde Vlaanderen met het project ‘Hart voor volkscafés’ het belang en de waarde van de volkscafés in Vlaanderen en Brussel aangetoond. Hiermee wilde de organisatie benadrukken dat de volkscafés niet alleen belangrijk zijn als plekken waar mensen elkaar ontmoeten; door de unieke manier waarop ze onroerende, roerende en immateriële elementen combineren vormen ze ook een waardevol onderdeel van het cultureel erfgoed in Vlaanderen. Ondanks deze unieke kenmerken zijn er tal van volkscafés die geruisloos verdwijnen. Om daar verandering in te brengen en de toekomst van de volkscafés te helpen vrijwaren heeft Volkskunde Vlaanderen een bewustmakingscampagne gevoerd en een aantal publieksactiviteiten georganiseerd. Aanvullend werd ook een grootschalig onderzoek opgezet. De resultaten daarvan werden verwerkt samen met een reeks beleidsaanbevelingen in een leefbaarheidsrapport voor de Vlaamse overheid. De boodschap van Volkskunde Vlaanderen viel niet in dovemansoren: het thema werd zowel door de pers als door particulieren opgepikt. In de marges van het project hebben zij tal van eigen initiatieven opgezet, om zo zelf hun steentje bij te dragen aan het vrijwaren van de volkscafés voor de toekomst.

In het juryrapport motiveert de jury haar beslissing als volgt:
“The jury appreciated that this initiative, created by volunteers, raised awareness about an important aspect of Flemish heritage which is threatened by the socio-cultural changes in this region at the heart of Europe. The “People’s Cafés” represent a vulnerable heritage which underlines essential and popular solidarity, ever-present in cultural and social development. They provide quality to everyday life, by providing daily meeting places and allowing for communication of people of all ages. They are therefore a strong example for other regions to stabilise the European structures that stimulate neighbourhoods.”

Meer informatie:
http://ec.europa.eu/culture  
http://www.europanostra.org  
http://www.volkskunde-vlaanderen.be  
http://www.volkscafes.be