In de kijker januari 2012

Prins Stefanie I van Aalst

In de kijker januari 2012

Op zaterdag 14 januari 2012 heeft Stephanie Daeleman eigenhandig een stukje carnavalsgeschiedenis geschreven: de 25-jarige bankbediende is namelijk de eerste vrouw die in Aalst tot Prins Carnaval wordt gekroond. Met haar nagenoeg onberispelijke kennisproef en een wervelende show slaagde Stephanie er probleemloos in om zowel de 30-koppige jury als het publiek te overtuigen. LECA greep deze week dan ook de telefoon om Stephanie persoonlijk te feliciteren met haar overwinning en had meteen ook een boeiende babbel over carnavalstradities met haar.

Wat had jou eigenlijk doen besluiten om je kandidaat te stellen?

De voorbije 4 jaar had ik al meegedaan aan de verkiezingsshow van verschillende kandidaten. Zo stond ik in 2011 ook ik als danseres op het podium tijdens de show van Kristof, die toen de verkiezing won. In mei 2011 zag ik plots een oproep voor nieuwe kandidaten. Daarin stond dat ook vrouwen zich mochten aanmelden. Dat zinnetje bleef maar door mijn hoofd spoken en zo begon ik te denken dat ik misschien zelf maar eens mijn kans moest wagen. Zo is de bal dus aan rollen gegaan.

Zo te horen ben jij absoluut geen groentje als het over carnaval vieren gaat.

Dat klopt. Toen ik 15 was, ben ik lid geworden van AKV De Poipeplekkers (loodgieters in het Aalsters dialect) en ik heb het daar van bij het begin altijd erg plezant gevonden. In de loop der jaren ben ik ook steeds actiever bij de werking betrokken geraakt. Zo ben ik eerst een tijd secretaris van de vereniging geweest en tegenwoordig sta ik als schatbewaarder in voor de financiën. Als bankbediende is dat iets dat mij natuurlijk uitstekend ligt!

Hoe reageerden anderen eigenlijk op je beslissing om voor de titel van Prins Carnaval te gaan?

Sinds mijn inschrijving voor de verkiezing heb ik eigenlijk alleen nog maar positieve reacties gekregen. Bij De Poipeplekkers was iedereen bijvoorbeeld meteen laaiend enthousiast. Ook buiten mijn carnavalsvereniging heb ik van meet af aan op veel steun en sympathie kunnen rekenen. De enigen die aanvankelijk een paar bedenkingen hadden, waren mijn mama en mijn vriend. Ze waren vooral een beetje bezorgd over alles wat op mij af zou komen. Mijn vriend is in 2004 zelf tot Prins Carnaval verkozen, dus hij weet beter dan wie ook hoe intensief het hele traject wel niet is. Toch hebben ook zij mij de hele tijd door dik en dun gesteund.

Aan de prinsenverkiezing gaat inderdaad ook een uitgebreide campagne vooraf. Wat heb jij daarvoor allemaal gedaan?

Als je campagne voert, komt het er op aan om zoveel mogelijk onder de mensen te komen. Op die manier laat je zien hoe geëngageerd je bent. Alleen zo kan je uiteindelijk de nodige stemmen verzamelen. De afgelopen maanden ben ik daarom naar talloze eetfestijnen van carnavalisten gegaan. Ieder weekend bezocht ik zo wel 5 of 6 verschillende carnavalsverenigingen. Als campagnekleur had ik felroze gekozen, zodat ik zeker overal opgemerkt werd. Naast alle bezoeken heb ik mij ook uren en uren voorbereid op de verkiezingsavond. Tijdens de verkiezingsshow moet een kandidaat 4 nummers brengen, en die moest ik dus uitwerken en inoefenen. Verder heb ik natuurlijk ook hard gestudeerd voor het kennisgedeelte. Ik heb echt heel wat artikelen en boeken over Aalst en het carnaval doorgenomen.

In dat hele proces kruipt natuurlijk flink wat tijd en wellicht ook een heleboel geld. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?

Wie Prins Carnaval wil worden, moet inderdaad heel wat tijd vrijmaken. Alles samen zal ik hier meer dan anderhalf jaar non-stop mee bezig geweest zijn. Ik heb mij in mei 2011 ingeschreven voor de verkiezing en ben sinds juni 2011 op pad om campagne te voeren. Ook na Aalst Carnaval blijft mijn programma erg druk. Namens het carnavalscomité ga ik dan tal van bezoeken aan carnavalsverenigingen in andere gemeenten brengen. Pas in januari 2013 geef ik de titel weer door. Om campagne te kunnen voeren heb je inderdaad ook een zeker budget nodig. Wat dat betreft, heb ik echt veel geluk gehad: heel wat handelaars en bedrijven waren bereid om mij te sponsoren. Op die manier blijft het financieel gezond en moet je er als kandidaat zelf geen grote sommen voor opzij zetten.

Heb je tijdens die voorbereiding ook contact gehad met de andere twee vrouwen die zich in Aalst ooit kandidaat gesteld hebben voor de verkiezing?

Aan het begin van mijn campagne heb ik één van hen wel ontmoet. Zij heeft mij eigenlijk vooral veel geluk gewenst. Tips en ervaringen uitwisselen hebben we toen niet gedaan. Aan goede raad heb ik sowieso nooit een gebrek gehad de voorbije maanden: ik ben echt van alle kanten overstelpt geweest met advies en suggesties!

Net zoals vorig jaar, was er dit jaar maar een kandidaat voor de titel. Hoe was dat voor jou?

Aanvankelijk moest ik het opnemen tegen mannelijke tegenstanders, maar in de loop van de verkiezingscampagne hebben zij allebei beslist om zich terug te trekken uit de wedstrijd. Op zich vond ik dat wel een beetje jammer, omdat de competitie daardoor verdwijnt. Dat je als enige kandidaat overblijft, betekent overigens niet dat je automatisch de titel in de wacht sleept. Het carnavalsreglement schrijft voor dat een kandidaat een score van minstens 70 procent moet halen op de verschillende proeven. Om de titel binnen te rijven moet je dus hoe dan ook hard werken.

Na je verkiezingsshow werd je officieel tot Prins Carnaval uitgeroepen. Hoe verloopt dat precies?

Dat is toch wel even spannend. De hele verkiezing wordt door een gerechtsdeurwaarder gevolgd en die maakt aan het eind van de avond de uitslag bekend. Daarna volgt de officiële overdracht. Kristof, die in 2011 Prins Carnaval van Aalst was, heeft mij toen het prinsenlint en zijn scepter overhandigd. Daarna heb ik één van mijn nummers nog eens opnieuw gebracht. En achteraf heb ik mijn overwinning uiteraard goed gevierd!

Hoe zit het nu eigenlijk met je titel? Wil jij bij voorkeur prins of prinses genoemd worden?

In het carnavalsreglement van de stad Aalst staat eigenlijk alleen dat er jaarlijks een Prins Carnavalverkiezing georganiseerd wordt. Over hoe de winnaar van die verkiezing moet aangesproken worden, is niks opgenomen. Van mij mogen mensen dus zelf kiezen of zij mij als Prins of Prinses aanspreken. Zelf vind ik niet dat de titel op zich veel uitmaakt; voor mij is vooral de functie zelf die van belang is.

Wat staat er de komende weken nog op het programma?

De voorbije dagen heb ik vooral veel interviews gegeven. Ook met de uitwerking van mijn carnavalskostuum ben ik al volop bezig. Mijn pak wordt gemaakt in Maaseik en ik word geregeld in het naaiatelier verwacht voor een pasbeurt. Of ik een rokje zal dragen, kan ik voorlopig nog niet verklappen. Het hoogtepunt van het komende jaar wordt natuurlijk het carnavalsweekend. Dat gaat op donderdag van start met de Dag van het Kind. Samen met leerlingen uit verschillende scholen bezoek ik dan de kermis. Op vrijdag ga ook nog ik langs bij een aantal andere scholen. Carnavalszaterdag wordt sowieso ook een heel belangrijke dag, want dan heeft de raadszitting plaats en worden overleden carnavalisten herdacht. Op zondag bezoek ik dan weer een aantal rusthuizen. En dan zijn er natuurlijk nog de stoeten. Ik heb dus heel wat te doen, maar ik heb er ook ongelooflijk veel zin in!

Denk je dat jouw takenpakket er anders zal uitzien dan dat van je voorgangers, omdat jij een vrouw bent?

Nee hoor, absoluut niet. Mijn opdracht is precies dezelfde en ik heb er ook alle vertouwen in dat ik die tot een goed einde zal brengen. Ik weet wel dat er mensen zijn die vinden dat Prins Carnaval een man moet zijn, maar zelf heeft niemand mij daarover al aangesproken. Het is ook niet de eerste keer dat een vrouw Prins Carnaval wordt: in andere gemeenten hebben vrouwen de titel eerder al in de wacht gesleept en laten zien dat zij net zo geschikt zijn voor de functie als mannen.

Tot slot: zou je eventueel ook een gooi willen doen naar het keizerschap?

Nee, Keizer Stefanie worden staat niet op mijn programma (lacht). Voor mezelf had ik meteen al uitgemaakt dat ik mij maar één keer kandidaat zou stellen, of ik nu zou winnen of niet. Ik wilde de verkiezing gewoon zelf heel graag van dichtbij meemaken en dat heb ik nu kunnen doen. En nu ik de titel te pakken heb, ga ik er dubbel en dik van genieten!

Gelijk heb je! Bedankt voor dit gesprek en veel succes en plezier de komende weken!

foto c) carnavalaalstkoentje.blogspot.com