Berchemse Slijkschepper ('Tuur') (Berchem)

Berchemse Slijkschepper ('Tuur') (Berchem)
Geslacht: 
Man

Organisatie

Beherende organisatie
Berchemse Reuzengilde (reuzengilde)
Contactgegevens
Jos Tyck (voorzitter)
Diksmuidelaan 198
2600 Berchem
03 322 59 00

Geboorte

Bouwjaar
1979
Aanleiding

De Berchemse Slijkschepper werd in 1979 gemaakt door het Berchemse feestcomité. Jan Bellon en Renaat Hanssens maakten het hoofd. Jacky Moonen bouwde het lichaam en Maria Deckers naaide de kledij. Na de bouw en de doop van deze reus werd het Berchemse Reuzenfonds opgericht. Dit zorgde ervoor dat de Berchemse Slijkschepper op verschillende plekken uitging. De reus had oorspronkelijk een zeer zwaar skelet. Daardoor vond men maar moeilijk nog mensen om de reus op te bouwen en voort te duwen. Na de fusie van Berchem bij Antwerpen (1983) werd het Berchemse Reuzenfonds opgeheven.

De reus is niet gedoopt

Betekenis

Dit beeldt de reus uit
Andere
Verhaal achter de reus
De figuur van de Berchemse Slijkschepper is gebaseerd op de geuzennaam van de Berchemnaars. De naam werd ontleend aan een archiefdocument, waarin een ambtenaar uit Brussel aangeeft dat hij op bezoek komt naar Berchem, maar dat hij zal wachten tot het weer beter wordt. De Berchemse wegen lagen er nat en slijkerig bij en zijn schoeisel was daar niet tegen bestand. De slijkschepper zou de man zijn die met een soort van grote pollepel de rioolputten moest leegscheppen en het slijk in een emmer opving. De naam Tuur werd niet gebruikt door het Berchems Reuzenfonds en werd pas later aan de reus gegeven.

Reuzengroep

De reus maakt deel uit van reuzengroep
Deze groep telt 3 reuzen
De reus maakt geen deel uit van een reuzenfamilie

Voortbewegen

De reus wordt gerold

Activiteiten

De reus gaat uit in Eigen gemeente
De reus neemt deel aan: de jaarlijkse Sinterklaasstoet in Berchem en ook op vraag zoals bijvoorbeeld de Geitenstoet in Wilrijk, …
Manier waarop de reus beweegt
De reus buigt niet.
De reus danst niet.
De reus wordt niet begeleid door muzikanten
Er zijn geen andere rituelen verbonden aan de reus

Constructie

Afmetingen
De reus is 4,10 meter.
Hoofd
Het hoofd is gemaakt door Jean Adriaenssens.
Het gebruikte materiaal is piepschuim.
Lichaam
De romp is gemaakt door Lieve Lieckens.
Het gebruikte materiaal is rotan.
Accessoires
De reus draagt Een schop om slijk te scheppen

Bewaarplaats

Staat van de reus
Uitstekend
Restauraties: 
De reus werd gerestaureerd in 2010.
Dit is toen gebeurd: Het oorspronkelijke lichaam bestond uit een houten basis op vier ballonbanden. Hierop steunde een structuur van bandijzer en kippengaas. Daarop werd een elliptisch bovenlichaam geplaatst. Het hoofd kwam in een spiraalveer die hoger en lager kon worden geplaatst (om hindernissen te vermijden zoals verlichtingsdraden). Deze structuur woog 530 kilo. In 2010 werd een rieten lichaam gemaakt. De kledij werd daarom ook aangepast door Suzy Wuyts. Tijdens de Sinterklaasstoet in 2010 viel het hoofd. Het wordt nu hersteld.

Documentatie

Er is geen archief over de reus.