In de kijker maart 2013

1 april

In de kijker maart 2013

Een snelle blik op de kalender leert ons dat de eerste dag van de paasvakantie een topdag wordt voor iedereen die dol is op tradities. Niet alleen is 1 april de dag waarop de katholieke kerk dit jaar Paasmaandag viert, zoals vanouds mogen we elkaar dan ook weer een hele dag ongegeneerd voor de gek houden. Al eeuwenlang hebben mensen namelijk de vrolijke gewoonte om elkaar op de eerste dag van april op het verkeerde been te zetten. De oudste vermelding van dat gebruik is terug te vinden in een boek uit 1508: toen al had de Franse dichter Eloy d'Amerval het over een aprilvis, die tot op vandaag symbool staat voor een grap die op 1 april wordt uitgehaald. Volgens de negentiende-eeuwse volkskundige Jan ter Gouw zou dat teruggaan op een prins uit Lotharingen, die door Lodewijk XIII gevangen gehouden werd in een kasteel in Nancy. Doordat zijn bewakers zo opgingen in hun 1 aprilgrappen, kon hij zonder hun aandacht te trekken ontsnappen en de Maas over zwemmen. Het mag meteen dus duidelijk zijn dat 1 april niet alleen in België voet aan de grond heeft: ook in de rest van Europa, Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika is het uithalen van aprilgrappen vaste prik. In de loop van de geschiedenis hebben dan ook heel wat mensen zitten broeden op plannetjes om anderen om de tuin te leiden. Vooral ongezien een papieren vis op iemands rug plakken is ontzettend populair. Niet zelden droegen ook de media echter een stevig steentje bij aan de grappen. In deze rubriek zetten we deze maand dan ook 5 hilarische 1 aprilgrappen uit binnen- en buitenland in de kijker.

> In 1 april 1957 zond het Britse tv-programma Panorama een reportage uit waarin doodserieus bericht werd over de succesvolle spaghetti-oogst in Zwitserland. Dat was volgens de reporter het gevolg van een uitzonderlijk zachte winter en het verdwijnen van de spaghettikorenworm. De beelden toonden intussen vrouwen die vrolijk spaghettislierten uit bomen plukten. Tal van kijkers lieten zich in het ootje nemen en belden de BBC met de vraag waar ze zelf een spaghettiboom konden kopen. Met het nodige gevoel voor Britse humor werd elke vraag van hetzelfde antwoord voorzien: ‘Plant enkele spaghettislierten in een blik tomatensaus en hoop op het beste.’

> In 1973 meldde De Gazet van Antwerpen dat de zoo wegens plaatsgebrek dieren van de hand zou doen. Volgens het bericht mocht elke lezer gratis één dier meenemen. Niet minder dan 200 goedgelovigen trapten er blindelings in en kwamen bij de zoo langs omdat zij bereid waren een dier van onderdak te voorzien.

> Fastfoodketen Burger King pakte op 1 april 1998 dan weer uit met een paginagrote advertentie in de krant USA Today om de nieuwste hamburger in het aanbod voor te stellen: de linkshandige whopper. De reclame liet weten dat deze hamburger voor linkshandige mensen met 180 graden gedraaide ingrediënten werd gemaakt. Honderden linkshandigen hadden niet door dat het om een 1 aprilgrap ging en repten zich naar een lokaal filiaal om de nieuwigheid te proeven. Ook tal van rechtshandige fastfoodlovers lieten zich bedotten en bestelden die dag een ‘gewone rechtshandige’ hamburger.

> In 1997 lieten tal van internetgebruikers zich bij de neus nemen door een e-mail die de hele wereld rond ging. In het bericht werd namelijk aangekondigd dat het internet tussen 31 maart en 2 april gesloten zou worden voor een grote lenteschoonmaak. Daarbij zou alle rommel die zich in het systeem opgestapeld had, verwijderd worden en kregen ook mailboxen, servers en websites zogezegd een poetsbeurt van een aantal handige Japanse robots.

> En in 2004 kondigde het radioprogramma All Things Considered op de Amerikaanse National Public Radio bij wijze van aprilgrap aan dat de US Postal Services – zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van het Belgische postbedrijf B-Post – een mobiel postcodesysteem had ingevoerd. Wie naar een andere stad verhuisde, kon volgens het bericht voortaan niet alleen zijn telefoonnummer, maar ook zijn postcode behouden. Ook hier tuinden een heleboel mensen in.

Meer weten over 1 april? Bekijk dan ook de infofiche over deze traditie!