Het idee tot het oprichten van de huidige Blaaskapel groeide in het Kultureel Centrum van Borlo medio 1974 en kreeg zijn vaste vorm in 1975.
Dit grote plezier ontstond eigenlijk uit het verdriet van twee verdwenen fanfares, deze van Borlo en van Velm.
De naam werd in een gezellige sfeer gekozen en resulteerde als "Oppumheimers", Oppum is een verdwenen gehucht van Borlo. Een paar jaar later verbasterde deze naam tot "Oppenheimers". De gemeente Oppenheim in Duitsland heeft bij de keuze van de naam geen invloed gehad.
In het begin opteerden zij hoofdzakelijk voor Oberbayernmuziek, ideaal voor ambiance.
Om technische en faciliteitredenen koos de vereniging later voor Velm als thuishaven. Vanaf dan werd het repertorium uitgebreid met Duitse en Oostenrijkse Volksmuziek, de contracten volgden elkaar in sneltempo op, ze schaften zich nieuwe originele kleding aan en ook een complete geluidsinstallatie met mengpaneel, zij kregen versterking met zang van gevestigde waarden zoals: Maria De Baerdemaeker, Bob Van Velm en de huidige entertainerzanger Joske Bronckart. De raad van Elf apprecieerde de muziek en benoemde hun tot "Hofkapel", een titel die ze gedurende talrijke jaren droegen en moesten verdedigen.
Onder het dirigentschap van achtereenvolgens: Nestor Peters, Herman Peters en de huidige dirigent Francis Masure, speelden zij tot over de grenzen heen.
Meer dan een kwart eeuw later mogen zij nog steeds rekenen op mannen van het eerste uur, Herman Peters, Eddy Trossard, Willy Bollinne en Jos Orens zijn deze volhardende grondleggers.
De jongste jaren heeft de kapel zich buiten haar bestaande repertorium ook toegelegd op meer hedendaagse Volksstimliche muziek, een bijzondere geslaagde onderneming die de groep de reputatie van ambiancemakers heeft bezorgt.
Met de toetreding van Louis Bollen voor het geluid en de mixage is ook dit belangrijk onderdeel in goede handen.
Sinds Juni 2002 hebben we ook onze eigen zingende Dirndel Erna.