Liefdesbruggen

Liefdesbruggen

In heel wat landen bestaan er zogeheten ‘liefdesbruggen’. Op zo’n brug beloven koppeltjes elkaar eeuwige liefde. Als symbool daarvan maken ze een hangslot vast aan de brug en gooien ze het sleuteltje in het water. Liefdesbruggen vind je onder meer in Wroclaw (Polen), Parijs (Frankrijk), Verona (Italië) en Ljubljana (Slovenië). Verliefde koppels kunnen sinds kort ook in hartje Gent terecht: aan de Sint-Michielsbrug, een stenen boogbrug over de Leie, doken onlangs de eerste hangsloten op.

Hangsloten

Aan liefdesbruggen horen hangsloten: ‘cadenas d’amour’,‘love locks’,‘lucchetti d'amor’ of ‘sloten van de liefde’ van tortelduifjes. En liefst zoveel mogelijk, op alle mogelijk plaatsen, in alle mogelijke afmetingen en materialen, in alle kleuren en vormen. De hangsloten staan symbool voor de liefde. Veel koppels laten er vooraf ook hun naam of initialen en een datum in graveren. Eens zo’n slot aan een brug hangt, verdwijnt de sleutel of in het water, of ergens in de stad. De sleutel terugvinden is dus zo goed als onmogelijk. Een hangslot bevestigen betekent voor een stel een openbare bekentenis ven een hechte relatie, van de wens bij elkaar te blijven: liefst voor eeuwig en altijd, minstens voor de rest van hun leven. En liefst even liefdevol als op het moment dat het koppel dit metalen kleinood aan de brug bevestigde. De duurzaamheid van het metaal moet optornen tegen de wisselvalligheid, onstandvastigheid en vergankelijkheid van relaties en gevoelens. Uiteindelijk moet zo’n slot hetzelfde doel hebben als een munt werpen in de Trevi-fontein in Rome: geluk brengen.

De Tumski-brug in Polen

Een van de bekendste liefdesbruggen vind je in Polen. De stalen Most Tumski ligt in het mooiste en oudste gedeelte van Wroclaw, het vroegere Breslau, en brengt je over de Oder-Wiesel. Deze 52 meter lange brug verbindt twee eilandjes, Ostrow Piaskowy en Ostrow Tumski. De Tumski brug dateert uit 1888-89 en is ontworpen door Alfred von Scholtz. De brug is ongeveer 6,8 meter breed en wordt in de volksmond de ‘Brug der verliefden’ genoemd. Als je er met de fiets of te voet passeert, betrap je er haast steevast een koppel dat net hun hangslot bevestigt of het ritueel achter de rug heeft. Tellen hoeveel sloten er intussen aan de 10 ton wegende eilandbrug vastgemaakt zijn, is onbegonnen werk. De liefde hangt er, letterlijk en figuurlijk, in de lucht. Sinds 1892 bewaken twee beelden van de Poolse kunstenaar Gustaw Grunenberg, Johannes de Doper en de heilige Hedwig, de brug. Ze wordt ook nog altijd verlicht met antieke gaslampen.

Amour toujours in Gent

Niet enkel in Wroclaw, maar ook aan de Pont des Arts in Parijs hangen slotjes. Ook aan de passerelle Léopold-Sédar-Senghor bij de Tuileries duiken er love locks op. De roman ’Ho voglia di te’ van Federico Moccia (uit 2006, verfilmd in 2007) zou aan de basis liggen van deze internationale hangslotenbrughype. Bepaalde bruggen gaan intussen letterlijk gebukt onder het gewicht van de vele hangsloten. Wie het toch waagt om er nog eentje aan toe te voegen, riskeert een fikse boete. Ook veel verder van huis, in China, kent het gebruik een equivalent. Slote worden daar niet aan een brug bevestigd, maar aan de Gele Berg. Koppeltjes die het ritueel uitvoeren, sluiten samen hun ziel op en gooien de sleutel daarna over de kliffen, in het mistige dal. En nu heeft ook Gent dus een liefdesbrug: de Sint-Michielsbrug. Daar zijn sinds enkele weken geleden de eerste hangsloten aan vastgeklikt. Of dit liefdesritueel navolging zal krijgen, daar of elders in Vlaanderen, is af te wachten.

Add new comment