LECA blikt terug op een geslaagde Bokrijkdag

LECA blikt terug op een geslaagde Bokrijkdag

Met een Bokrijkdag die helemaal in het teken van de reuzencultuur stond, zette het Openluchtmuseum Bokrijk op 17 augustus een bijzonder stuk van ons feestelijk erfgoed in de spotlights. Ook LECA was van meet af aan nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit evenement. Het resultaat was een waar reuzenfeest voor jong en oud, waar zelfs het grijze wolkendek, de occasionele regendruppels of de wind geen vat op hadden. Van het moment dat de museumdeuren openzwaaiden tot de laatste gast vertrok legden we alles vast op foto. Zo kan iedereen die er niet bij was, alsnog een streepje sfeer opsnuiven.

Bij de Bokrijkreuzendag hoorde hoe dan ook een boordevol programma. Al van ’s morgens vroeg stonden meer dan 20 reuzen verspreid over het museumdomein iedereen op te wachten. Voor de jongste bezoekers betekende dat meteen het startschot van een heuse speurtocht, met de reuzen zelf in de hoofdrol. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar had LECA namelijk een wandelzoektocht uitgewerkt. Gewapend met een stempelkaart konden de kleine speurneuzen de hele voormiddag de reuzen opsporen om vervolgens de infofiche erop na te pluizen en de bijhorende reuzenvraag op te lossen. Ieder goed antwoord leverde een stempel op. Voor wie minstens 10 stempels wist te verzamelen, lag in Schuur Wortel een stokpaardje klaar. Bezoekers met knutselkriebels konden het paardje ter plekke ook pimpen. Ook een handje toesteken in het reuze repair café behoorde tot de mogelijkheden. Op het Dorpsplein hadden DOEK vzw en reuzenbouwer Genevieve Hardy namelijk hun tenten opgeslagen om uit stapels recyclagemateriaal - en met de nodige helpende handen - een nieuwe Bokrijkreus te bouwen.

Vanaf 14u bliezen alle aanwezige reuzen verzamelen op het Kempens Dorpsplein. In hun bijzijn werd daar de vervolgens de inspiratiebrochure ‘Rond de rokken van de reus’ aan het publiek voorgesteld. In deze brochure lijst LECA een hele boel nuttige tips op om op een duurzame manier met reuzenerfgoed om te gaan. Met de steun van Reuzen in Vlaanderen kon alles ook in een papieren versie gegoten worden. RiV-voorzitter Johan Vencken overhandigde het eerste exemplaar feestelijk aan Olivier Roland, voorzitter van de Mannen van 73 uit Leuven. Hun reuzin, de Fiere Margriet, was immers de jongste reus die die dag in Bokrijk te gast was. Aansluitend stelde Radio 2-stem Sonny Vanderheyden de reuzen stuk voor stuk voor. Eén voor een voegden ze zich bij de reuzenstoet, die onderweg zelfs even het museumdomein verliet. Na een tocht van zo’n 2,6 km eindigden de reuzen opnieuw bij het Dorpsplein, waar ze een ererondje liepen in het gezelschap van de nieuwkomers uit recyclagemateriaal.

Wie erbij was, zal vast en zeker beamen dat de dag meer dan geslaagd was. En wie alles helaas moest missen, kunnen we nu al influisteren dat er volgend jaar een nieuwe editie komt, met nog meer reuzenfun op het programma.

Klik hier voor het fotoalbum