Anneke Mossel (Antwerpen)

De reuzendatabank krijgt een nieuw jasje!

De nieuwe reuzendatabank is binnenkort te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be

Anneke Mossel (Antwerpen)
Geslacht: 
Vrouw

Organisatie

Beherende organisatie
Genootschap van Anneke Mossel (reuzengilde)
Contactgegevens
André Van der Borght (voorzitter)
Akkerwindestraat 37
2050 Antwerpen
03 219 20 29

Geboorte

Bouwjaar
1993
Aanleiding
Het 100-jarig jubileum van de parochie van Sint-Anna-ten-Drieën
De reus is gedoopt
In 1996 werd Anneke gedoopt tijdens de Mosselfeesten op de Grote Markt in Antwerpen. In 2007 aanvaardde Ann Vylders, cultuurschepen van het district Antwerpen, het meterschap.
Camille Paulus is de peter van de reus.
Ann Vylders is de meter van de reus.
De reus is niet ingeschreven in het geboorteregister.

Betekenis

Dit beeldt de reus uit
Ambacht
Verhaal achter de reus
In de jaren 1880-1930 waren mosselen een geliefde lekkernij op Sint-Anneke (dorp op Linkeroever). Ongeveer 80 huizen van de toenmalige dorpskom waren een eethuis met op het menu een goede pot mosselen. Op de dijk stonden de “mosselwefkes”. Ze stonden aan de Scheldekaai te wachten met hun hand- en hondenkarren. Ze riepen naar de bezoekers die er met de overzetboot aankwamen. Bij deze mosselleursters was het traditie om mosselen voor 5 cent te verkopen: de klant mocht dan zoveel rauwe mosselen opeten als hij wou totdat hij een niesbui kreeg (door het zilt was dit meestal reeds na enkele stuks). Anneke Mossel verpersoonlijkt één van deze mosselwefkes. Ze wordt sinds 1999 vergezeld van een groepje andere mosselwefkes.

Reuzengroep

De reus maakt geen deel uit van een reuzengroep
De reus maakt deel uit van reuzenfamilie
De reus is getrouwd met Prins Langoustian van Labardonia

Voortbewegen

De reus wordt gerold
De reus wordt begeleid door:
De mensen die de reus voortbewegen
De Antwerpse Mosselwefkes
De begeleiders dragen een uniform
De mannen dragen een witte T-shirt met logo of groen polo hemdje eveneens met logo. De 'Mosselwefkes' dragen dezelfde kledij als de reuzin.

Activiteiten

De reus gaat uit in Binnen- en buitenland
De reus neemt deel aan: wijkgebonden gebeurtenissen zoals de kerstboomverbranding of de cultuurmarkt op Linkeroever. Ze staat immers symbool voor de wijk Sint-Anneke op de Linkeroever en ook voor een stukje geschiedenis ervan. Met Anneke en Langoustian probeert de vereniging de bewoners te betrekken bij elkaar en bij de buurt. Daarnaast gaat ze ook uit op andere plekken: - de Reuzenstoet van Deurne - de Reuzekensstoet van Borgerhout - de Seminifeesten op de Grote Markt in Antwerpen - carnaval in Aartselaar - stoet in Lokeren - reuzenstoet in Nieuwpoort - reuzenstoet in Wenduine - reuzenstoet Knokke Heist - reuzenstoet Sint Gillis - reuzenstoet Zelzate - reuzenstoet Tervuren - folkloristische stoet in Beveren-Waas - stoet in Rupelmonde - in Nederland: Bergen op zoom - Oisterwijk - Tilburg - Venlo
Manier waarop de reus beweegt
De reus buigt niet.
De reus danst niet.
De reus wordt begeleid door muzikanten
De muziek is altijd dezelfde.
Andere rituelen
De reuzin wordt steeds vergezeld door de 'Mosselwefkes', een folkloristische groep die in 2000 werd opgericht. De groep is samengesteld uit vijftien dames. Ze worden vergezeld van een achttal mosselmannen.

Constructie

Afmetingen
De reus is 3,50 meter.
Hoofd
Het hoofd is gemaakt door André Van der Borght.
Het gebruikte materiaal is papier-maché.
Het haar is van Kemp.
Lichaam
Het gebruikte materiaal is rotan.
De armen zijn van hard materiaal.
Accessoires
De reus draagt Anneke draagt een mand met mosselen

Bewaarplaats

Staat van de reus
Uitstekend
Restauraties: 
De reus werd gerestaureerd in .
Dit is toen gebeurd: In 1997 kreeg Anneke een nieuw kapsel van kemp. In 2004 viel Anneke en had daardoor grote schade aan het ijzeren geraamte. Het Sint-Annacollege bood enkele manden aan. Bruno Drossaer laste een onderstel in twee delen. Deze twee helften worden aan elkaar gepast en op een onderstel met wieltjes geplaatst. Het bovenlichaam werd toen wat bij elkaar geduwd. De kleding werd op haar nieuwe lichaam aangepast.

Documentatie

Er is geen archief over de reus.
Publicaties

André Van der Borght houdt een uitgebreide documentatiemap bij met alle flyers, foto’s, brochures, persartikelen, en zo meer die over Anneke verschijnen.

Brochure ‘Reuzen en Stangpoppen’: een brochure die de Buurtvereniging Klein Antwerpen samenstelde naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 (FAKE). De vereniging bracht toen een groep van reuzen en poesjepoppen samen. Deze worden in de brochure voorgesteld.