12/12: Alles uit de kast! - bijeenkomst kostuumerfgoed

12/12: Alles uit de kast! - bijeenkomst kostuumerfgoed

Heel wat verenigingen die met feesten en rituelen bezig zijn, komen vaak met kostuumerfgoed in aanraking. Ook tal van podiumkunstenhuizen, costumières en individuele kunstenaars hebben in de loop der jaren een uitgebreide kostuumcollectie opgebouwd. Daar op een goede manier voor zorgen blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Bovendien hangt het voortbestaan van specifieke ontwerp- en maaktechnieken aan een zijden draadje.

Hoog tijd om alles uit de kast te halen! Daarom organiseren expertisecentra LECA, Het Firmament en ETWIE een eerste verkennende bijeenkomst over kostuumerfgoed in Vlaanderen en Brussel. Iedereen die met het ontwerpen, maken of beheren van kostuums bezig is, is van harte welkom in Erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen op zaterdag 12 december.


Programma

9u45: Onthaal met koffie/thee

10u15: Welkomstwoord en inleiding door Joeri Januarius (ETWIE), namens de organiserende partners

10u30: Ga mee in gesprek!

Aan verschillende tafels gaan we samen na welke uitdagingen, kansen en bedreigingen aan de zorg voor kostuumerfgoed gekoppeld zijn. Dat in groep doen heeft heel wat voordelen: door onderling kennis en informatie uit te wisselen ontstaan vaak meteen nieuwe ideeën en oplossingen. De input van deze dag dient als basis voor verdere acties van ETWIE, Het Firmament en LECA.
In vier doorschuifrondes bespreken we evenveel thema’s:

  1. Kostuums bewaren: een kunst?
    Textiel is een uiterst kwetsbaar materiaal. Op een goede manier hiervoor zorgen blijkt in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Op welke problemen bots je?  Wat zijn creatieve, goedkope enpraktische oplossingen?
    Moderator: Hanne Ampe (Het Firmament)

  2. Liever kwijt dan rijk?
    Hoe ga je om met uitpuilende kasten en een steeds uitbreidende collectie? Hoe bepaal je wat je bijhoudt en wat niet? Bij wie klop je aan voor oplossingen?
    Moderator: Eline De Lepeleire (Het Firmament)

  3. Een kostuumerfgoed-netwerk in Vlaanderen?
    Wat zit waar en wie weet wat? Met wie werk je samen om problemen op te lossen? Wat loopt er goed, wat loopt er fout?
    Moderator: Emmie Segers (LECA)

  4. Doorgeven van kennis en technieken
    Door veranderende interesses, industrialisering of gebrek aan opleiding dreigen sommige oude technieken te verdwijnen. Welke ontwerp- en maaktechnieken staan onder druk? Hoe kunnen deze aan nieuwe generaties doorgegeven worden opdat de toekomst ervan verzekerd is?
    Moderator: Joeri Januarius (ETWIE)

12u: Broodjeslunch en netwerkmoment

12u30: Erfgoedzorg in de praktijk: tips en tricks uit het kostuumatelier van De Munt (Regine Becker en Christine Van Loon)
Het kostuumatelier van De Koninklijke Muntschouwburg - kortweg De Munt - in Brussel ontwerpt, maakt en restaureert al meer dan een eeuw lang. De uitgebreide kostuumcollectie is zo een belangrijke getuige van een rijk operaverleden. Regine Becker, hoofd van het kostuumatelier, en Christine Van Loon, verantwoordelijke voor de kostuumstock, zijn experten in het bedenken van praktische, creatieve en budgetvriendelijke oplossingen voor behoud en beheer. Ontdek zelf hoe de schouwburg omgaat met haar kostbaar kostuumerfgoed en ga naar huis met tal van tips & tricks!

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 12 december 2015, van 9u45 tot ca. 13u30

Waar? Zaal Alcazar, Erfgoedcentrum LAMOT, Beethovenstraat 8-10, Mechelen

Inkom? Gratis, maar plaatsen zijn beperkt. (OPMERKING: aanmelden kan niet meer, de inschrijvingsperiode is intussen afgelopen)
 

Deze ontmoetingsdag wordt georganiseerd door:
LECA, expertisecentrum voor alledaags erfgoed - www.lecavzw.be
ETWIE, expertisecentrum voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed - www.etwie.be
Het Firmament, expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten - www.hetfirmament.be