Jeanette (Deurne)

Jeanette (Deurne)
Geslacht: 
Vrouw

Organisatie

Beherende organisatie
De Reuzen van Deurne (reuzengilde)
Contactgegevens
Albert Denie (organisator Reuzenstoet van Deurne)
Bosuil 76 b27
2100 Deurne
03 325 27 51

Geboorte

De reus is niet gedoopt

Betekenis

Dit beeldt de reus uit
Dorpsfiguur
Verhaal achter de reus
Jeanette is de dochter van de Preutelmadamme. Deze laatste was een café-uitbaatster in Deurne. Haar café had een zandlaag op de vloer. Elke zondag effende de uitbaatster deze zandlaag. Na de mis kwam het volk naar haar estaminee. Het zand werd zo weerom omgewoeld, waarop de café-uitbaatster begon te preutelen. In het café kwam de zogenaamde Preutelclub samen (allen vrijgezellen die maximaal 27 jaar deel konden uitmaken van de club; enkele leden betekenden veel voor de Antwerpse politiek). Ondeugende geesten zeggen dat deze mannen dit café uitkozen omwille van Jeanette.

Reuzengroep

De reus maakt deel uit van reuzengroep
Deze groep telt reuzen
De reus maakt deel uit van reuzenfamilie

Voortbewegen

De reus wordt gedragen
Er is 1 drager nodig

Activiteiten

De reus gaat uit in Binnen- en buitenland
De reus neemt deel aan: De jaarlijkse Reuzenstoet van Deurne. De Reuzen van Deurne krijgen jaarlijks enkele vragen om deel te nemen aan andere optochten. Zij zorgen ervoor dat hun reuzen allemaal afwisselend een paar keer uitgaan. Elke reus gaat zo 4-5 keer per jaar uit.Gelegenheden waar zij al zijn uitgegaan zijn: - de verwelkoming van nieuwkomers in Deurne - de Reuzekensstoet in Borgerhout - de Feestmarkt in Deurne - carnaval van Mortsel - carnaval van Rijkevorsel - activiteiten van Buurtvereniging Klein Antwerpen - Brussel - Lokeren - Moerzeke - Tilburg (NL) - Moergestel (NL) - Montigny (Fr) - Ostrevent (Fr)
Manier waarop de reus beweegt
De reus buigt niet.
De reus danst niet.
De reus wordt niet begeleid door muzikanten
Er zijn geen andere rituelen verbonden aan de reus

Constructie

Afmetingen
De reus is 2,70 meter.
De reus weegt 40 kilo.
Hoofd
Het gebruikte materiaal is papier-maché.
Het haar is gesculpteerd.
Lichaam
Het gebruikte materiaal is metaal.

Documentatie

Er is geen archief over de reus.
Publicaties

De Reuzen van Deurne houden een documentatiemap bij van de reuzen die zij beheren. Hierin worden onder andere foto’s en krantenknipsels bij elkaar gebracht. Brochure ‘Reuzen en Stangpoppen’: een brochure die de Buurtvereniging Klein Antwerpen samenstelde naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 (FAKE). De vereniging bracht toen een groep van reuzen en poesjepoppen samen. Deze worden in de brochure voorgesteld.