In de kijker januari 2016

Kevin De Decker blaast het Zelzaatse carnaval nieuw leven in

In de kijker januari 2016

25 jaar geleden ging voor het laatst een carnavalsstoet uit in Zelzate. Kevin De Decker was toen 1 jaar en dus nog véél te klein om daar ook maar iets van te merken. Toch is hij nu de man die er deze feesttraditie weer eigenhandig nieuw leven inblaast. Met een programma dat meteen drie dagen omvat willen hij en zijn team ervoor zorgen dat het carnaval straks weer een stevige plek op de Zelzaatse feestkalender verovert. Alles wijst er dan ook op dat er tussen 5 en 8 februari duchtig gevierd zal worden in de Meetjeslandse gemeente. Eén week voor het zo ver is, is Kevin druk in de weer met de voorbereidingen die bij de verschillende activiteiten komen kijken. Voor LECA maakte hij tussendoor graag een moment vrij om te schetsen hoe zijn carnavalsplannen de voorbije maanden vorm kregen.

Eigenlijk ben ik zelf al een hele tijd geleden in het carnaval gerold. In 2003 leerde ik in een café in Assenede een paar mensen kennen die bij de plaatselijke carnavalsvereniging zaten. Dat leek mij zo leuk, dat ik toen ook lid geworden ben. Na een paar jaar heb ik met een aantal anderen een eigen carnavalsvereniging opgericht in Kluizen. We hebben enkele zeer plezante jaren gekend, maar zaten ook met een constant probleem: we konden nooit ergens een eigen stalplaats vinden. In 2013 hebben we daardoor besloten om onze werking stil te leggen. Intussen kreeg ik meer en meer zin om in Zelzate iets te doen, omdat hier al een hele tijd niks meer bewoog rond carnaval. En zo ging de bal dus opnieuw aan het rollen.   

Een carnavalsweekend organiseren is niet niks. Hoe pak je zoiets aan?

Ik ben eerst op de Feestcommissie van Zelzate afgestapt. Daar waren ze blij verrast toen ik mijn idee ging voorleggen. Als organisator van het tweejaarlijkse kindercarnaval wilden zij zelf heel graag dat het carnaval weer meer ging leven in de gemeente. Van bij de start had ik dus hun steun. Het was meteen ook duidelijk dat de organisatie veel tijd en energie zou vergen. Om ervoor te zorgen dat alles praktisch haalbaar bleef, hebben we een werkgroep opgericht. Op die manier konden we de taken verdelen, en werd vanzelf meer mogelijk. We zijn nu met z’n zessen in de werkgroep. Het blijft wel erg intens om alles voor elkaar te krijgen, dus helpende handen zijn zeker nog welkom.

Waar mogen carnavalsliefhebbers zich volgende week aan verwachten in Zelzate?  

Wel, we hebben dus een driedaagse voorzien. We gaan van start op vrijdag 5 februari met een openingsstoet. De scholieren uit Zelzate trekken dan verkleed door de straten van onze gemeente. ‘s Avonds presenteer ik de Carnaval Top 50. Op vrijdagavond ben ik van 20u tot 22u namelijk altijd achter de microfoon van ZRO te vinden, onze lokale radio-omroep. Om het carnavalsweekend goed op gang te trekken, komt er een speciale thema-uitzending. De activiteiten op zaterdag blijven grotendeels in handen van de Feestcommissie. Die organiseert zoals vanouds een kindercarnaval in de sporthal. Daar hoort ook de verkiezing van een jeugdprins en jeugdprinses bij. Op zondag lassen we een rustdag in. We sluiten af met een Zotte Maandag. In de voormiddag wordt er dan eerst een gratis vat bier uitgedeeld. Om 11u staat er een lattenkoers op het programma. Dat is een soort kroegentocht voor teams van 4. De latten in kwestie zijn eigenlijk ski’s, maar dan voor vier paar voeten. Die moeten de deelnemers dus samen omdoen. Snel vooruit geraken zonder valpartijen kan alleen maar door stevig af te stemmen en goed samen te werken. Wie het mooist verkleed is, wint bovendien een prijs. En eindigen doen we op maandagavond met een snoepenworp op de Grote Markt.   

We herkennen meteen een aantal overduidelijke carnavalsklassiekers. Zijn jullie ergens ten rade gegaan toen jullie het programma samenstelden?

Nee, dat nee. We hebben vooral geput uit onze eigen ervaring. We hebben allemaal al lang een ferme boon voor carnaval en stuk voor stuk zijn we vaak op vieringen buiten Zelzate geweest. Daardoor hadden we eigenlijk totaal geen moeite om zelf een programma in elkaar te boksen. We wilden ook echt onze eigen gang gaan en geen kopie van een andere viering zijn. Dat zou zowel voor ons als voor de vieringen elders geen goede zaak zijn. We hebben wel uitgezocht hoe er vroeger carnaval gevierd werd in Zelzate, en kregen toen ook informatie via Erfgoedcel Meetjesland. En we zijn op zoek gegaan naar Prinsen, Keizers, medewerkers… die ons konden vertellen hoe het 25 jaar geleden was. Het gerucht doet de ronde dat een aantal van die anciens volgende week een stunt plannen! Dat vinden we zelf natuurlijk fantastisch.

Aan een feestprogramma dat drie dagen omvat, zit wellicht ook een prijskaartje vast. Hoe kregen jullie het financiële luik rond?  

Ook op dat vlak zijn we heel blij dat we kunnen samenwerken met de Feestcommissie van Zelzate. Zij staan in voor de kosten die aan de viering in de sporthal verbonden zijn. Verder hebben we ook veel geluk dat we op de Zelzaatse handelaars kunnen rekenen. We zijn onze plannen aan de lokale middenstand gaan presenteren, met de vraag of ze ons wilden steunen. En dat heeft gewerkt! Dankzij hun sponsoring kregen we voldoende middelen bij elkaar om de rest van het programma te realiseren.

Hoe reageerden de inwoners van Zelzate tot nu toe?

Ik heb de indruk dat het enthousiasme wel groot is. Toen we de scholen uitnodigden voor de openingsstoet op vrijdag, reageerden veel leerkrachten bijvoorbeeld meteen heel positief. Bijna alle scholen zegden intussen toe. Ook bij de Zelzaatse handelaars was er zoals gezegd meteen veel belangstelling en steun. Zij wilden zelfs graag al een echte stoet, maar daar zijn we nu nog niet aan toe. Of het grote publiek ook zo enthousiast zal zijn, valt nu nog moeilijk in te schatten. Het is het eerste cranavl in vele jaren, wat er natuurlijk voor zorgt dat we niet meteen een cijfer kunnen plakken op het aantal mensen dat we zullen bereiken. We voeren sowieso veel promo op dit moment, via bijvoorbeeld affiches, de lokale radio-omroep, onze eigen website en facebook. En we zijn de afgelopen maanden zelf ook naar veel activiteiten van anderen geweest om reclame te maken voor ons eigen evenement. Voor ons is het ook echt belangrijk dat iedereen die dat wil, straks kan komen meevieren. Zo hebben we een paar weken geleden een oproep gelanceerd om carnavalskostuums die niet meer gebruikt worden, in te zamelen. Voor sommige mensen is het misschien niet zo vanzelfsprekend om een kostuum te huren of te kopen, en op deze manier kunnen zij evengoed meedoen. Intussen hebben we ook een tweede oproep lopen om zo veel mogelijk Zelzatenaren bij het feest te betrekken: we vragen mensen om hun huis van carnavalsversiering te voorzien en de fotos daarvan op onze facebookpagina te posten.

Sinds de reeks ‘Den elfde van den elfde’ loopt op één, staat carnaval ook op televisie volop in de belangstelling. Ben je daar blij om?  

O, absoluut! Ik vind de reeks wel leuk om naar te kijken, omdat er zo veel herkenbare elementen in zitten. Voor wie niet zo vertrouwd is met carnaval, is het een goede gelegenheid om de traditie te leren kennen. Toch zie ik ook veel verschillen, hoor: één en ander is duidelijk fictie en maken we zelf niet mee.  

Het is misschien nog vroeg om dit te vragen, maar hoe zien jullie plannen voor de toekomst eruit?

Op dit moment hopen we vooral dat de eerste editie aanslaat. Als dat zo is, dan kunnen we verder kijken. Als de eerste keer plezant wordt, dan zijn er straks misschien wat meer mensen die ons willen helpen bij de organisatie en zo. Zelf willen we er natuurlijk graag een jaarlijks feest van te maken, en dan wel met stoet en al! Het zou heel fijn zijn als dat mogelijk blijkt.

Dan duimen we alvast voor een geslaagde eerste keer. Mogen we tot slot nog weten in welke carnavalsoutfit mensen jou straks kunnen spotten?

Ik ga vast en zeker verkleed, maar weet nog even niet welk kostuum het wordt. Mijn outfit zoek ik gewoonlijk uit bij een verhuurbedrijf, maar het is tot nog toe iets te druk geweest om daar al even binnen te springen. Ik beloof in ieder geval dat ik er op mijn best ga uitzien!

meer info