Duik met LECA het kermisgeheugen in!

Duik met LECA het kermisgeheugen in!

In de laatste week van de Halfvastenfoor in Gent (van 14 tot 18 maart 2016) strijkt het rijdende geheugen van de Verdediging der Belgische Foorreizigers (VBF) neer voor ons kantoor. Een week lang zetten de foorreizigers en LECA de deuren van deze woonwagen wijd open voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van de kermis. Tussen 14u en 18u ben je van harte welkom om de geschiedenis van de kermis te leren kennen, er de uitgebreide collectie kermisliteratuur op na te pluizen of tussen oude foto’s en affiches te grasduinen. Op maandag 14 maart 2015 kan je zelfs langskomen tijdens de opendeurdag van de VBF. De forains trakteren dan niet alleen op oliebollen, maar halen met veel plezier ook de strafste verhalen uit hun kermiscarrière boven. Wie dat wil, kan bovendien ook zelf iets aan het kermisarchief toevoegen. Heb je bijvoorbeeld nog foto’s liggen van de Gentse foor? Breng ze dan mee en laat ze door VBF inscannen, zodat ze eveneens een plek krijgen in het rijdende geheugen van de kermis.    

De kermiscultuur werd in 2014 toegevoegd aan de inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed. Onder begeleiding van LECA stelden de betrokkenen hiervoor een erfgoedzorgplan op en maken ze sindsdien werk van maatregelen die de traditie voor de toekomst helpen bewaren. De archiefwagen vormt hier een onderdeel van. Met dit initiatief documenteert de Verdediging der Belgische Foorreizigers de kermistraditie.

Praktisch

Van 14 t.e.m. 18 maart 2016 kan de VBF-wagen elke dag bezocht worden tussen 14u en 18u.
Je vindt de VBF-wagen tegenover de Wild Mouse op het Sint-Amandsplein, ter hoogte van het kantoor van LECA in de Sint-Amandstraat 72.