Zegeningen

Zegeningen

Of je nu een wegpiraat, zondagsrijder of ervaren chauffeur bent: het kan nooit kwaad om je voertuig te laten zegenen. In verschillende gemeenten kan je jaarlijks terecht om je auto, maar ook je brommer, fiets, motor, tractor, vrachtwagen,… door de pastoor met gewijd water te laten besprenkelen om zo ongelukken af te wenden.

Dergelijke wijdingen of zegeningen vinden meestal plaats in de maand juli omdat op 25 juli de sterfdag van Sint-Christoffel wordt gevierd. Sint-Christoffel is onder meer de patroonheilige van de reizigers en de weggebruikers. Wanneer de weggebruikers hun voertuig laten zegenen, ontvangen ze dikwijls ook een kaartje of een medaillon met de afbeelding van Sint-Christoffel. Deze beeltenis wordt dan bijvoorbeeld door een eigenaar van een auto of een vrachtwagen achter de zonneklep bewaard. In Italië zul je dan weer veel taxichauffeurs zien met een Mariabeeldje op het dashboard.

Wie zich met een ander vervoermiddel verplaatst zoals per boot of per schip kan ook op de nodige bescherming rekenen door naar één van de kustgemeenten af te zakken: in veel badplaatsen wordt nog jaarlijks een zeewijding georganiseerd om bescherming te vragen voor de schepen en de opvarenden. Bij schepen die in het Middellandse zeegebied varen is op de boeg vaak het boze oog geschilderd, dit is een amulet dat het kwade wegkijkt.