Reuzenstoet (Wingene)

%AutoEntityLabel%
Locatie
Wingene
Algemene info

Wingene is een dorp van feesten. Direct na de oorlog kende men de Roggebroodfeesten, toen werd ook de eerste reus Jan Roggeman geboren. In 1954 werden deze feesten overgenomen door de Bruegelfeesten. Deze feesten troken een massa volk en kregen in 1982 zelfs bezoek van Prins Filip. Wingene was dan ook een echt Bruegel dorp .

In 1953 kreeg Jan Roggeman het gezelschap van Fientje Kaplote ('In de kaplote' was het ouderlijke huis van de moeder van Guido Gezelle, Monica Devriese) maar het Breughelcomité vond deze twee reuzen niet in hun stoet passen. Er kwam een nieuwe reus, Dulle Griete naar een beeltenis op een schilderij van Pieter Bruegel. De eerste twee reuzen verdwenen uit het straatbeeld.

In 1989 kwam een volledig nieuw bestuur aan bewind en deze organiseren om de vier jaar een Bruegelstoet en dit met massale belangstelling. Reuzen Jan roggeman en Fietje Kaplote werden in ere hersteld, Dulle Griete kreeg tevens haar oude uitrusting terug en er kwamen nog drie reuzen bij: Pieter Bruegel, Pol den Artiest (verwijzend naar de nieuwe stoetenbouwer van de Bruegelstoet) en Bertrand De pionier (duivel doet al in het comité).

DIt alles resulteerde in een reuzenstoet die om de vier jaar wordt georganiseerd. Tot op heden is de opkomst altijd groot en worden telkens een 80 tot 90 reuzen verwelkomd.

Contactgegevens
Bertrand Nemegeer (voorzitter)
Kozynhoekstraat 7
8750 Wingene
Telefoon: 051 65 61 80