Bloemencorso (Sint-Gillis-Dendermonde)

Bloemencorso (Sint-Gillis-Dendermonde)
Tijdstip
de eerste zondag van september
Locatie
Sint-Gillis-Dendermonde
Algemene info

Door de aanleg van de Jozef van Bogaertstraat, de Frans Kouterstraat, de Emmanuel Hielstraat en de Weggevoerdenstraat ontstond rond 1950 een nieuwe buurt in Sint-Gillis Dendermonde. Naar aanleiding daarvan besloot het gemeentebestuur inspanningen te doen om de verschillende wijken en buurtgemeenschappen in Dendermonde dichter bij elkaar te brengen. Vlak daarvoor had toenmalig burgemeester Paul Hendrickx ook een Gemeentelijk Comité voor Lichamelijke Opvoeding, Sport en Ontspanning opgericht en het was dat Comité dat meteen de kans kreeg om de samenwerking tussen de wijken en buurten te stimuleren. Om dat te bereiken organiseerde het Comité een bloemencorso. Al bij de eerste editie was er erg veel publieke belangstelling voor deze bloemenstoet en daarom werd besloten de parade jaarlijks te herhalen.

Vandaag de dag bestaat het corso nog steeds en is het een bijzonder evenement dat op de eerste zondag van september telkens weer tal van kijklustigen naar Sint-Gillis Dendermonde brengt. In de loop der jaren is een en ander natuurlijk geëvolueerd. Zo waren de praalwagens die in de beginjaren in de optocht te zien waren, nog vrij eenvoudig opgebouwd. In de loop der jaren evolueerden deze wagens naar spectaculaire creaties waarin bloemen, patronen en beelden verwerkt zijn. In totaal worden daarvoor 750.000 dahlia’s gebruikt. De verschillende wagenbouwergemeenschappen die aan het corso deelnemen, zijn gegroeid uit verenigingen en buurten in Dendermonde. Tot nog toe zijn de organisatoren er voor elke editie in geslaagd om voldoende wagenbouwers te vinden. Het corso heeft tegenwoordig telkens een centraal thema, dat alle groepen op hun manier invullen. Naast de bloemenwagens stappen er ook dansgroepen en showbands mee in de stoet.

Aan de bloemenstoet zijn bovendien prijzen verbonden. Sinds 2004 kennen de Dendermondse handelaren de Prijs van het Handelscentrum toe aan de bloemenwagen die volgens hen de mooiste is. In 2005 werd ook de Prijs van de Wagenbouwers ingevoerd, waarmee de deelnemers het werk van de collega’s bekronen. Sinds 2005 gaat aan het eigenlijke corso ook een kindercorso met juniorwagens vooraf. Ook voor deze categorie wagens wordt een prijs uitgereikt.

Het vertrekpunt van het Bloemencorso is de Resedalaan. Na afloop van de stoet worden de wagens opgesteld op de Sint-Gillislaan, waar bezoekers ze van dichtbij kunnen bewonderen. Naast het corso zelf wordt ook randanimatie voorzien. Zo is er vanaf 9u een rommelmarkt op de Burgemeester Potiaulaan. In de voormiddag is er ook een aperitiefconcert. Verder zijn er tot middernacht ook publieksactiviteiten en muziek op de Sint-Gillislaan.

Organiserende vereniging
Gemeentelijk Feestcomité Sint-Gillis
Werking van de vereniging
De naam Gemeentelijk Comité voor Lichamelijke Opvoeding, Sport en Ontspanning werd enkele jaren geleden veranderd in Gemeentelijk Feestcomité Sint-Gillis.
Website van de vereniging
http://www.bloemencorsosintgillis.com
Publicaties van de vereniging
Het Gemeentelijk Feestcomité Sint-Gillis heeft een eigen tijdschrift dat om de drie maanden verschijnt: 'Corsopost'. Deze publicatie wordt voor en door wagenbouwers gemaakt en bevat besprekingen, uitleg en nieuwtjes.
Andere activiteiten van de vereniging
Het Gemeentelijk Feestcomité Sint-Gillis organiseert ieder jaar ook een Jaarmarkt in Sint-Gillis en tal van nevenactiviteiten.
Contactgegevens
Van den Bossche Inge (coördinator/secretaris)
Stationsstraat 110 bus 2
9280 Lebbeke