Carnavalsstoet (Essen)

Carnavalsstoet (Essen)
Tijdstip
Carnavalszondag
Locatie
Essen
Algemene info

Het carnavalsjaar begint al op 11 november met het aanstellen van de prins tijdens het aanstellingsbal.

De zaterdag voor de carnavalsstoet krijgt de prins de sleutel van de gemeente. Op carnavalzondag kunnen de groepen hun wagens tonen op de grote carnavalsstoet van de Noorderkempen. Duizenden kijklustigen worden dan getrakteerd op meer dan zeventig groepen. Op het bal na de stoet worden kort over middernacht de winnaars bekend gemaakt en wordt de leuze van volgend jaar bekendgemaakt, zodat de groepen al kunnen nadenken over wat ze volgend jaar zullen bouwen. Maar daar houdt het feest niet op.  Op maandag is er carnaval voor de senioren en op maandagavond is er de jaarlijkse dweilavond. Dinsdag is het kindercarnaval. ’s Avonds zakt iedereen af naar het sluitingsbal. De uitslag word zondagavond voor middernacht afgeroepen en tevens word dan de nieuwe leuze voor het volgend jaar bekend gemaakt.Op maandagavond is het dweilavond voor alle wijken en niet op zondag. Op maandagmiddag hebben we een middag voor de senioren. Dinsdagmiddag kindercarnaval en s' avonds is het sluitingsbal.

Organiserende vereniging
CV De Ossekoppen
Werking van de vereniging
In Essen heb je vijf grote carnavalsverenigingen: Torrep, De Staesie, Denuil, Denoek en de Steenbakkers. Er zijn ook heel wat bouwclubs van verenigingen of vriendengroepen die elk jaar naar de stoet trekken, zoals De Rocketiers, De Wolk, de Chiro, Pijpenclub en Keldertrapken. Elk jaar is er een ander thema.
Website van de vereniging
http://www.ossekoppen.be
Andere activiteiten van de vereniging
Carnavalsvereniging De Ossekoppen organiseert elk jaar een sociale toer waarbij basisscholen, rust- en ziekenhuizen worden bezocht. De Essense mindervaliden worden door de prins en zijn hofhouding telkens getrakteerd op een etentje.
Contactgegevens
Naulaerts Jaak (Voorzitter)
Nieuwstraat 20
2910 Essen