Dag van de Mattentaart (Geraardsbergen)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
3e zondag van april
Locatie
Geraardsbergen
Algemene info

De Dag van de Mattentaart staat uiteraard helemaal in het teken van dit speciale gebakje. De mattentaart is een traditioneel en zeer bekend dessert in de streek rond Geraardsbergen. Het gebak dankt zijn naam aan de gewonnen of gestremde melk ('matten'), het voornaamste bestanddeel van de taart. De kwaliteit van de matten wordt dan ook bepaald door die van de melk. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen (klavergroei) spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. De mattentaart wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. De Geraardsbergse mattentaart werd in 2007 door de Europese Unie erkend als Europees streekproduct. Hierdoor kreeg de taart als allereerste Vlaams streekproduct een Europees label van 'Beschermde Geografische Aanduiding', wat wil zeggen dat de Geraardsbergse mattentaart enkel en alleen mag gemaakt worden in Geraardsbergen, de aangrenzende gemeente Lierde en in hun deelgemeenten.

De Dag van de Mattentaart, die voor het eerst in 1980 werd georganiseerd, start met een kapittelzitting van het Genootschap van de Geraardsbergse Mattentaart. Dit genootschap werd in 1979 opgericht. Het is een vereniging van bakkers die, in samenwerking met het stadsbestuur en alle vrijwilligers, waakt over de kwaliteit en de verspreiding van de mattentaart. Tijdens de kapittelzitting in het stadhuis kunnen nieuwe leden worden opgenomen in het genootschap. Daarna wordt er op het marktplein een grote bakkerijstand geopend. Hier worden de hele dag door demonstraties gegeven en mattentaarten gebakken. In de namiddag staan er altijd nog een aantal muziekoptredens op het programma.

Organiserende vereniging
Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaarten
Website van de vereniging
http://mattentaart.tk
Contactgegevens
Flamant Roger (Prince van de Broederschap)
Schillebeekstraat 85
9500 Geraardsbergen
Telefoon: 054 41 41 72