




Sinds 1950 staat het laatste weekend van juni in Oostduinkerke in het teken van de Garnaalfeesten. Het evenement is bedoeld als een jaarlijkse ode aan de zee in het algemeen en de garnaalvissers in het bijzonder. Oostduinkerke is namelijk de enige kustgemeente ter wereld waar tot op vandaag garnalen te paard worden gevangen. Om dit bijzondere ambacht in stand te houden worden dan ook de nodige inspanningen gedaan.
De Garnaalfeesten gaan traditioneel van start op zaterdagmorgen. Om 9u verzamelen de overblijvende garnaalvissers te paard dan in Oostduinkerke-Dorp. Onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer van Oostduinkerke trekken zij vervolgens naar het Astridplein. Daar gaat om 9u30 een wedstrijd garnaalvissen voor garnaalvissers te paard en kruiersverenigingen van start. Ook kinderen kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Van 11 tot 18 u wordt het Fabiolaplein een folkloremarkt rond visserij en oude ambachten georganiseerd. Bij de stand van de Orde van de Paardevisser wordt dan Paardenvisserssoep bereid en verkocht.
Op de zondag van de Garnaalfeesten vindt om 9.30 uur in de Mariakapel een eucharistieviering plaats met de vissersfamilies uit Oostduinkerke. Het Sint-Niklaaskoor omkranst het geheel met stemmige muziek. In de aansluitende processie stappen de garnaalvissers te paard mee naar de zeedijk. Na de zeegening op zee volgt een bloemenhulde en een gebed op het strand. Na de wijding wordt op het Astridplein bekendgemaakt wie de garnaalwedstrijd heeft gewonnen. Aansluitend zijn er optredens van onder meer de visbakkers van Oostduinkerke. Het hoogtepunt van het weekend is Garnaalstoet die op zondagmiddag door de straten van de badplaats trekt. In deze stoet lopen onder andere Mieke Garnaal en haar eredames mee.