Kaarskensprocessie aan de Kleemkapel (Kaprijke)

Tijdstip
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
Locatie
Kaprijke
Algemene info

Op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart wordt in Kaprijke bij het invallen van de avond aan de Kleemkapel een Kaarskensprocessie gehouden. De processiegangers gaan te voet, biddend en zingend, met kaarsjes in de hand van de Kleemkapel langs de 15 omliggende kapelletjes. Deze kapelletjes verwijzen naar de 15 mysteries van de Rozenkrans. In de processie wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kleemkapel meegedragen.

De Kaarskensprocessie aan de Kleemkapel in Kaprijke maakte oorspronkelijk deel uit van de Kapellekensweek. Dit is een religieus evenement dat zijn roots heeft in de 18de eeuw. Het liep van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart tot 'Kapellekenszondag'. Tot voor enkele decennia werden allerhande plechtigheden gehouden, er waren missen, een lof en een bedevaart. Vandaag bestaat enkel nog de kaarskensprocessie. 

De Mariaverering aan de Kleemkapel vindt zijn oorsprong rond 1750. Volgens de overlevering werd er toen door boeren op het veld een Mariabeeldje gevonden. Na enige omzwervingen werd er ter ere van het beeldje een kapel gebouwd aan de rand van het veld. Het werd een populair bedevaartsoord. De huidige kapel dateert van 1874.

Organiserende vereniging
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Kaprijke
Contactgegevens
Merens Rik (E.H.)
Voorstraat 2
9970 Kaprijke
Telefoon: 09 362 16 73