Kaarskensprocessie (Oud-Heverlee)

Kaarskensprocessie (Oud-Heverlee)
Tijdstip
1 mei
Locatie
Oud-Heverlee
Algemene info

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen ligt middenin de bossen, aan de rand van de Zoet Watervijvers in Oud-Heverlee. Ieder jaar wordt op 1 mei om 19u een openluchtmis gehouden aan de kapel. Daarna is er een Kaarskensprocessie rond het Zoet Water. De processiegangers wandelen al zingend en biddend met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen rond de vijvers. Nadien wordt in de kapel het relikwie van Onze-Lieve-Vrouw uitgestald.

Organiserende vereniging
Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen vzw
Werking van de vereniging
Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen vzw werd in 1999 opgericht door een aantal vrijwilligers die begaan waren met het lot van de kapel. De vereniging staat in voor het onderhoud ervan, stelt ze open voor publiek en neemt de organisatie van een aantal activiteiten op zich. Via fondsenwerving bracht ze in de eerste drie jaar na haar oprichting ook een groot deel van de financiële middelen bij elkaar die nodig waren om de kapel te restaureren. De vzw werkt hiervoor samen met Erfgoed Vlaanderen, dat in 2002 de kapel in beheer kreeg.
Website van de vereniging
http://www.kapelvansteenbergen.be
Andere activiteiten van de vereniging
Iedere maandagavond wordt om 19u de rozenkrans gebeden aan de kapel. Op de eerste vrijdag van de maand wordt om 19u de Kruisweg afgelegd.
Op 15 augustus is er ieder jaar een openluchtmis met een mariaprocessie. Jaarlijks wordt ook een Sint-Hubertusviering met broodwijding en dierenzegening gehouden. Bij deze gelegenheden wordt het Heilig Sacrament uitgestald in de kapel. Het Heilig Sacrament is daarnaast ook elke laatste zondag van de maand te bezichtigen. Om 17u is er dan ook een slotviering.
Contactgegevens
Vonckx - Spreutels Emilie (voorzitter)
Maurits Noëstraat 41
3050 Oud-Heverlee
Telefoon: 016 47 20 75