Kaarskensprocessie (Scherpenheuvel)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Zondag na Allerheiligen
Locatie
Scherpenheuvel
Algemene info

Scherpenheuvel is tot op de dag van vandaag het populairste bedevaartoord van Vlaanderen. Nog steeds trekken elk jaar duizenden gelovigen naar Scherpenheuvel om er te bidden bij het miraculeuze Mariabeeld. Het beeld dateert van de eerste helft van de 15de eeuw. Archivalia duiden aan dat er reeds voor 1200 een bedevaarttraditie bestond. De gelovigen kwamen er aanvankelijk samen om een Mariabeeld, dat in een boom hing, te vereren. 

De Kaarskensprocessie in Scherpenheuvel gaat terug tot het jaar 1629. In 1629 heerste er een pestepidemie in de regio. Veel gelovigen zochten hun heil tegen deze besmettelijke ziekte bij Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Volgens de overlevering vroegen bedevaarders de toelating om het Mariabeeld rond te dragen en te vereren. De pestepedimie leek daarop snel in kracht te minderen. Sindsdien wordt de processie uit dankbaarheid gehouden op de eerste zondag na Allerheiligen. Vandaag wordt, vooraleer de processie van start gaat, het lof gezongen in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (15u). De processie, waarin nog steeds het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel wordt meegedragen, gaat van de basiliek, door het park naar de Mariahal. In de hal wordt er een eucharistieviering opgedragen. De Kaarskensprocessie vormt het einde van het bedevaartsseizoen in Scherpenheuvel.

De zondag van de kaarskensprocessie neemt Scherpenheuvel de allures aan van een  marktdag. Van 's morgens tot 's avonds prijzen marktkramers hun waren aan.

Organiserende vereniging
Parochie Scherpenheuvel
Website van de vereniging
http://www.scherpenheuvel-zichem.be
Contactgegevens
Van Hilst Luc (E.H.)
Rozenkranslaan 5
3270 Scherpenheuvel
Telefoon: 013 77 14 96