Kapellekensommegang (Deerlijk)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Laatste weekend maart
Locatie
Deerlijk
Algemene info

De kapel Ter Ruste werd in 1639 gebouwd in opdracht van Marguerite Keldewiers, de moeder van Walrand du Bois, die deken was van het kapittel van Harelbeke. Lange tijd werd echter aangenomen dat de kapel door de familie de Cassina gebouwd werd. Volgens de legende had de denkbeeldige edelman Adriaan Andries de Cassina, die zich in grote nood bevond, de grootste boom van zijn domein beloofd voor de bouw van een kapel. De belofte raakte echter vergeten en de boom werd voor een ander doel geveld. Op de plaats waar de kapel moest gebouwd worden, kon zijn paardengespan niet meer vooruit. De heer liet de boom doorzagen en een beeldje van O.-L.-Vrouw viel eruit. Precies op die plaats liet de edelman de kapel bouwen.
Vooral op 25 maart, feestdag van O.-L.-Vrouw Boodschap, vormde de kapel een waar bedevaartsoord. Op deze datum viert Deerlijk ieder jaar de Kapellekensommegang, die vroeger ook gepaard ging met een processie.
De kapel heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Tijdens de Franse Revolutie werd zij voor de eredienst gesloten en openbaar verkocht. Zij diende achtereenvolgens als armenspinschool, hospitaal voor tyfuslijders en weefschool. In 1884 werd ze door toedoen van pastoor Adolf De Bien neogotisch verbouwd en opnieuw voor de eredienst opengesteld.

Organiserende vereniging
Parochie Sint-Columba
Contactgegevens
Messiaen Marc (pastoor)
Hoogstraat 116
8540 Deerlijk
Telefoon: 0476 75 62 23