Mariaprocessie (Kortenbos (Sint-Truiden))

Mariaprocessie (Kortenbos (Sint-Truiden))
Tijdstip
de tweede zondag van mei
Datum
13 mei 2018
Locatie
Kortenbos (Sint-Truiden)
Algemene info

In 1636 plaatste Elisabeth van Oeteren een pijpaarden Mariabeeldje in een eik nabij Kortenbos. Al snel begonnen zieken uit de omgeving het beeld te vereren en hadden er genezingen plaats die de katholieke kerk als mirakel erkende. Op de plek van de eik liet de abdij van Averbode een grote kerk bouwen, die in 1648 ingewijd werd. Vanuit de omliggende parochies, en zelfs vanuit Sint-Truiden en Hasselt, kwamen er ieder jaar in de maand mei mensen op bedevaart naar deze plek. Deze bedevaarten bleven zelfs in de Franse Tijd doorgaan en kenden na de viering van de tweehonderdjarige wijding van de kerk in 1848 een heropleving. Bij het jubileum vijfentwintig jaar later riep de bisschop van Luik Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos uit tot patrones van Limburg.

In 1898 gaf de paus toestemming om het Mariabeeld te kronen. Dit gebeurde op 1 mei tijdens grootse kroningsfeesten, die door ongeveer 35000 toeschouwers bijgewoond werden. Vanaf toen werden de kroningsfeesten om de 7 jaar plaats, eerst in 1905 en dan in 1912. De Eerste Wereldoorlog brak deze beginnende traditie tijdelijk af. De volgende jubilea waren die van 1936, 1948, 1973 en 1998. Telkens vonden indrukwekkende processies plaats met voor en na gelegenheid om te drinken, te eten, een aandenken of goederen te kopen en zich te vermaken.

Tegenwoordig is er op de tweede zondag van mei nog steeds een processie ter ere van Maria. Deze Mariaprocessie vertrekt traditioneel om 15u aan de basiliek en loopt over de Hasseltsesteenweg tot aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, waar men even halt houdt. In de processie wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos meegedragen, net als het Heilig Sacrament. Na de zegening door de priester keert de processie terug naar de basiliek.

In 2016 wordt de 80ste verjaardag van de basiliek gevierd. Naar aanleiding daarvan zal de Mariaprocessie opnieuw op 1 mei plaatshebben. Deelnemers aan de processie zullen dan ook terug in traditionele kledij uitgaan.

Organiserende vereniging
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken Kortenbos
Website van de vereniging
http://www.parochiekortenbos.be
Andere activiteiten van de vereniging
De kaarskensprocessie in Kortenbos (zondag na Allerheiligen)
Contactgegevens
Michiels Luc (E.H.)
Hasselsesteenweg 432
3800 Sint-Truiden
Telefoon: 011 31 23 23