Minnestraatkermis (Lebbeke)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de zondag na Pinksteren
Datum
05 juni 2020 - 08 juni 2020
Locatie
Lebbeke
Algemene info

Ieder jaar rond de eerste zondag na Pinksteren wordt in de Lange Minnestraat in Lebbeke de Minnestraatkermis georganiseerd. De spilfiguur van dit kermisweekend is telkens Clemang, een reus die gemaakt is naar het evenbeeld van Clement de Vos. Deze graag geziene figuur werd in 1874 in Lebbeke geboren en werkte zijn hele leven als landbouwer. In zijn vrije tijd speelde hij bugel bij de plaatselijke fanfare. Daarnaast trok hij zich ook de zorg voor weeskinderen uit de buurt aan. Toen Clement in 1982 108 jaar werd, was hij de oudste Belg in leven en kwam koning Boudewijn I bij hem langs voor een officieel bezoek. Naar aanleiding van dat bezoek werd voor het eerst een reus naar zijn beeld gemaakt, die echter niet lang bleef bestaan. Clement overleed in 1983, enkele weken voor hij 109 werd. In de herinneringen van de inwoners van de Lange Minnestraat leefde hij niettemin verder. Niet lang na de dood van Clement richtte een groep buurtbewoners een comité op dat activiteiten in de Heilig-Kruisparochie (waar de Lange Minnestraat deel van uitmaakt) organiseert. Het was ook dat comité dat reus 'Clemang de tweede' bouwde en die tijdens de Minnestraatkermis in 1998 onder grote publieke belangstelling gedoopt werd. De lancering van deze reus was meteen ook het begin van Kermiscomité De Clemangskes.

vzw De Clemangskes organiseren elk jaar de Minnestraatkermis in de Lange Minnestraat te Lebbeke. Spilfiguur is nog steeds Clemang. Naast de kermisattracties wordt het feest ieder jaar, in samenwerking met plaatselijke verenigingen, uitgebreid met andere activiteiten. Op vrijdagavond start het kermisweekend met een avondmarkt. Samen met De Clemangskes organiseert de wandelclub De Denderklokjes een avondwandeling. De Clemangskes zorgen bovendien ook voor randanimaties en muziekoptredens tot in de late uurtjes. Op zaterdag wordt reus Clemang gewekt en gaat hij in optocht en onder begeleiding van een harmonieorkest door de buurtstraten. Zondagmorgen is er de Reuze-rommelmarkt met 140 standhouders en in de namiddag organiseren De Clemantinnekes een gratis kindernamiddag en een 5-uurtje met pensen en appelmoes of balletjes met krieken. Maandag is er de grote jaarmarkt. Kinderen kunnen hun (huis)dieren tentoonstellen en ontvangen hiervoor een prijs en medaille. In de vooravond zal Clemang het kermisweekend afsluiten met een optocht en geven de Clemangskes de resultaten van de tombola en is er de Clemangskesworp. Als het donker wordt geven De Clemangskes nog een jeneverslaapmutsje en danst Clemang een laatste keer door de straten. 

Meer informatie over vzw De Clemangskes: www.declemangskes.be of op Facebook 'declemangskes' of via info@declemangskes.be

Organiserende vereniging
vzw De Clemangskes Lebbeke
Website van de vereniging
http://www.declemangskes.be
Publicaties van de vereniging
Naar aanleiding van de kermis stelt het kermiscomité jaarlijks een programmaboekje samen.
Andere activiteiten van de vereniging
Naast het kermisweekend in juni organiseren De Clemangskes in oktober ook een pannenkoekenmiddag. In november zorgt de vereniging ook voor een Sint-Maartenfeest.
Contactgegevens
Moens Jan (voorzitter)
Heesterstraat 4
9280 Lebbeke
Telefoon: 052357189