Feestkaart

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 94 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
%AutoEntityLabel%

Anders dan de naam doet vermoeden, hebben de 1-meifeesten in Genk niks te maken met de Dag van de Arbeid. Volgens de heemkundige kring in Genk zouden de Genkse 1- meifeesten namelijk voortgekomen zijn uit de jaarmarkt die in de gemeente al sinds het eind van de negentiende eeuw op 1 mei gehouden werd. Op deze markt verkochten mensen de eerste groenteoogst van het jaar. Verder was er aan de jaarmarkt ook een Vlaamse kermis verbonden.

Begin jaren 1980 werd er in de Rodenbachwijk in Hooglede voor het eerst een buurtfeest(je) gehouden. Ongeveer dertig jaar later zijn deze feesten, die ondertussen al vele jaren de Aar-Thur-feesten worden genoemd, uitgegroeid tot een groots wijkfeest. Vooral de grote rommelmarkt op zondag kan velen bekoren. De feesten zijn genoemd naar de wijkreus Aar-Thur.

%AutoEntityLabel%

Adriaen Brouwer is een schilder die leefde aan het begin van de 17de eeuw en wordt gezien als een belangrijke figuur uit de genreschilderkunst. Sinds zijn dood werd hij ook vaak voorgesteld als een bohemien. Brouwer werd naar verluidt in Oudenaarde geboren. Tot op vandaag wordt de herinnering aan de schilder er levend gehouden met de jaarlijkse Adriaen Brouwer Bierfeesten.

Afsneekermis met bootjeswijding (Afsnee (Gent))

Het laatste weekend van juni, van de vrijdag tot en met de dinsdag, vindt in Afsnee één van de gezelligste stadskermissen plaats. De Afsneekermis met Bootjeswijding. Hoewel Afsnee de kleinste maar ook de meest romantische wijk van Gent is mag Afsneekermis toch op een goed gevuld programma rekenen.

Alveringem Anno 1950 (Alveringem)

De dorpskermis van Alveringem heeft een wel heel bijzondere inkleding. Je wordt er immers onderdompeld in het dorpsleven van enkele decennia terug: 1950. Het nostalgische karakter van het feest gebeurt hoofdzakelijk door het oldtimertreffen, dat voor het eerst in 1997 werd georganiseerd. Het oldtimertreffen, waarbij oude landbouwvoertuigen centraal staan, heeft vandaag een internationale reputatie opgebouwd. Er zijn bijna 200 oude tractoren te zien, naast al de andere unieke voertuigen. Op het programma staan nog tal van andere leuke kermisactiviteiten.

Baafmiskermis (Moerzeke (Hamme))

De kermis in Moerzeke, een deelgemeente van Hamme, staat bekend als Baafmiskermis. De naam van dit evenement verwijst naar de Heilige Bavo van Gent, die gevierd wordt op 1 oktober. Op die dag worden ter ere van deze heilige heel wat misvieringen georganiseerd: de Bavo-mis. In de volksmond spreekt men van de Baafmis of Bamis. Analoog daaraan werd de landpacht die vroeger op 1 oktober betaald moest worden, op heel wat plaatsen in Vlaanderen de Bamispacht genoemd.

Bazelse Feesten (Bazel (Kruibeke))

Ieder jaar viert Bazel feest tijdens het tweede weekend van september. Op zaterdag worden de straten ingenomen door de jaarmarkt, terwijl op zondag een rommelmarkt, straatanimantie en kermis op het programma staan.

Begijnhoffeesten (Gent)

Optredens, rommelmarkt en een tentoonstelling zijn de vaste onderdelen van de jaarlijkse Begijnhoffeesten in Gent. Op vrijdagavond worden de feesten ingezet met een eerste concert. Op zaterdag is er een goed gevuld programma met een rommelmarkt, kinderanimatie, concerten van de studentenfanfare en het huisorkest en een aantal optredens. Op zondag is er nog een concertmis en een aperitiefgebeuren. Ieder jaar wordt er tijdens de feesten ook een receptie voor de buren georganisaeerd.

%AutoEntityLabel%

Sinds 2011 probeert de Gezinsbond Vlierzele terug aan te knopen met de vieringen rond de Vlierzeelse beren, die ooit een belangrijke plaats innamen in de culturele geschiedenis van de gemeente. Tijdens het tweede weekend van juli worden de jaarlijks weerkerende Berenfeesten georganiseerd. Het unieke concept van de Berenfeesten bestaat erin om de historiek van de Beer (oa.optreden van de Beer, de mannen van de Societeit, het Berenlied, de Berenworp) te combineren met hedendaagse aktiviteiten (oa. de fietstocht en diverse muzikale optredens).

Beverse feesten (Beveren-Waas)

Onder de noemer Beverse feesten worden in de laatste week van augustus allerlei activiteiten op touw gezet in Beveren-Waas  Onder meer optredens, straattheater en randanimatie maken deel uit van het rijk gevulde programma. Iedere muziekliefhebber vindt er wel iets naar zijn gading en voor de kleinsten wordt kinderanimatie voorzien.

Bladelinfeesten (Middelburg (Maldegem))

De Bladelinfeesten in Middelburg zijn genoemd naar Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter die vermoedelijk geboren werd in 1408 en overleed in 1472. Bladelin was onder meer schatbewaarder van de stad Brugge. Later werd hij ook eerste raadsheer van Filips de Goede, beheerde hij alle hertogelijke bezittingen en was hij schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies. Tussen 1452 en 1465 liet hij Middelburg bouwen en gaf hij ondermeer opdracht om in het dorp een kasteel, een klooster, een kerk en een omwalling te bouwen.

Boerenkermis (Vorst (Laakdal))

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en Jeugdband Kontrast uit Vorst organiseren al om en bij de 50 jaar een Boerenkermis in de Gijperstraat in Vorst (Laakdal). Deze Boerenkermis gaat op vrijdag in de vooravond van start met de opening van de Streekbierentent. Later op de avond staat ook de Boerenkermisquiz op het programma. Op zaterdag worden een kegelprijskamp en een wielerwedstrijden georganiseerd. In de vooravond treden de organiserende muziekverenigingen op. Daarna volgt nog een Vlaamse avond.

De locatie voor dit driedaagse wijkfeest is het middenplein van de wijk Mote-Molenmeersen. Er worden tal van activiteiten voorzien voor jong en oud, zoals onder andere: een minivoetbaltornooi, een koffietafel voor de 50-plussers van de wijk, een knutsel- en speelhoek voor de kleintjes, een rommelmarkt, een petanquetornooi, een fietsrally, een wandeltocht, een discodanswedstrijd, optredens en eettentjes.

Bruisend Balegem (Balegem)

Bruisend Balegem is een straatfeest dat in 2002 voor het eerst werd georganiseerd. De toenmalige aanleiding was de 25ste verjaardag van de fusie van Balegem met Oosterzele. Sindsdien wordt het feest, dat door de organisatoren zelf omschreven wordt als 'een muzikaal, cultureel, kunstrijk en folkloristisch evenement', om de twee jaar herhaald.

Creatieve Kerstmarkt (Sint-Truiden)

De Creatieve Kerstmarkt is ontstaan als een zomerse openlucht handwerkmarkt (alles uit eerste hand) in 2007. Omwille van onzekere weersomstandigheden (teveel werk en kosten bij het opzetten van tenten) werd het evenement verschoven naar december en heeft het niet langer op het begijnhofplein plaats, maar in de verwarmde Festraetsstudio. Tussen 10 en 18 u worden op deze kerstmarkt allerlei handgemaakte geschenken en lekkernijen verkocht en zijn er demonstraties van oude en vernieuwde (ambachtelijke) technieken.

De groote stooringe (Roeselare)

Sinds 2001 organiseert men in Roeselare 'De groote stooringe’. De groote stooringe is een driejaarlijks straat- en circusfestival en zet de stad enkele dagen op stelten.

Den Belgiek (Deerlijk)

Elk jaar worden op de Deerlijkse wijk Belgiek feesten georganiseerd met als hoogtepunt Belgiek Koerse, een paardenwedren. Ook worden er regelmatig folkloristische stoeten, middeleeuwse spelen, fata morgana, enz. ingericht. De hele wijk werkt mee aan het evenement om er een groot feest van te maken voor elke bezoeker. De actualiteit dient meestal als bron van inspiratie om de stoet van voldoende stof te voorzien. Iedere straat van de wijk zorgt voor een of meerdere wagens, het feestbestuur zorgt voor de nodige ondersteuning en voor oude tractoren.

Dorpse Feesten (Vorselaar)

In het jeugdcentrum van Vorselaar worden de jaarlijkse de Dorpse Feesten gehouden. Ze worden door de Chiro georganiseerd. Op Vrijdag is er een quiz. Zaterdag kan je meedoen met o.a.kaart en pokernamiddag, haringbak, karaoke, verkiezing beste boysband, tombolatrekking en afterparty. De zondag kan je genieten van een ontbijtje, in de namiddag gaan eten in het familierestaurant, iets gaan drinken op het chiroterras en de kinderen kunnen zich amuseren op de kinderkermis. Als afsluiter is er 's avonds het eiersmijten en een tombolatrekking.

Dorpsfeesten (Vossem)

Elk jaar zijn er in het weekend na Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart (15 aug) dorpsfeesten in Vossem. Deze feesten starten op donderdag met de opening van het praatcafé en een kaartavond. Op vrijdagavond worden de dorpsfeesten dan officieel geopend, waarna er het hele weekend heel wat activiteiten te beleven zijn in het centrum van het dorp. Vaste elementen in het programma van deze feesten zijn het praatcafé, het petanquetornooi, de loop- en wielerwedstrijden waaraan iedereen kan deelnemen en de eendjesrace.

Dorpskermis (Beveren-aan-den-IJzer)

Het zwaartepunt van de dorpskermis in Beveren-IJzer heeft op de kermiszondag plaats. Op die dag is er in het centrum van het dorp een grote rommelmarkt. In de voormiddag is er ook een plechtige eucharistieviering, die telkens wordt opgeluisterd door het Sint-Audomaruskoor. Verder kan er tijdens deze dag volop gegeten worden in restaurant 'In Beveren' of op de jaarlijkse barbecue van de KLJ. Voor een drankje en heel wat muziek kan men dan weer terecht in het praatcafé 't Geheim. Elk jaar geeft de harmonie Sint-Cecilia uit Stavele ook een optreden.

Aan deze fiche wordt momenteel nog gewerkt. Meer info over de dorpskermis in Gijverinkhove volgt binnenkort.

Dorpskermis (Hoogstade)

Tijdens het tweede weekend van september is het jaarlijks kermis in Hoogstade. Tijdens dit weekend staan er telkens verschillende activiteiten op het programma. Op zaterdag heeft er traditioneel de FarmRace plaats. Dit is een wedstrijd met mountainbikes waar iedereen aan kan deelnemen. Daarna is er een groot paellafestijn en kan er nog gedanst worden op het kermisbal. Op zondag zijn er in de feesttent verschillende spelen en is er altijd een muziekoptreden.

Aan deze fiche wordt momenteel nog gewerkt. Meer informatie over de dorpskermis in Izenberge volgt binnenkort.

Aan deze fiche wordt momenteel nog gewerkt. Meer informatie over de dorpskermis in Leisele volgt binnenkort.

Aan deze fiche wordt momenteel nog gewerkt. Meer info over de dorpskermis in Stavele volgt binnenkort.

Pages