Feestkaart

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 159 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
%AutoEntityLabel%

Antwerpen Proeft is een groot culinair festival aan de Vlaamse en Waalse Kaai en aan het Zuid. Tijdens dit jaarlijkse evenement van de Stad Antwerpen kan geproefd worden van lokale producten en specialiteiten uit Antwerpen en omgeving. Restaurants, cateraars en traiteurs staan klaar om lekkerbekken te verwelkomen en hun smaakpapillen te verwennen. Jaarlijks neemt een sterrenchef het ambassadeurschap van het festival voor zijn rekening.

Aardbeienfestival (Beervelde (Lochristi))

Al sinds 1934 wordt de lokale aardbeienteelt in Beervelde jaarlijks in de bloemetjes gezet. Aanvankelijk enkel met een aarbeienmarkt, maar sinds ongeveer 50 jaar ook met het Aardbeienfestival. Het aardbeienfestival bestaat uit twee delen. Enerzijds is er ruime aandacht voor de vruchten, anderzijds wordt ook aan het publiek gedacht. de aarbeienkwekers worden op zonagmorgen verwacht met hun lekkerste en mooiste aarbeien voor een keuring. Verder zijn er optredens, tombola, rommelmarkt, aardbeienmarkt en kunstmarkt.

Aardbeifeesten (Melsele (Beveren))

In 1954 werden in Melsele de eerste aardbeifeesten gehouden. Met het initiatief wilde de toenmalige Pastoor Ivens de Melseelse de lokale aardbeiteelt propageren. Hij deed dat met een stoet die bestond uit drie delen. De stoet werd beëindigd met het offeren van aardbeien aan het lokale bedevaartsoord Gaverland, waarbij elke kweker een kistje aardbeien schonk. Het offeren van aardbeien bestaat nog steeds, maar de stoet stierf een stille dood. Vandaag staan de Aardbeifeesten in Melsele gelijk aan een goedgevuld feestprogramma, dat meerdere dagen omspant.

%AutoEntityLabel%

Het letterwoord Anzac staat voor 'Australian and New Zealand Army Corps'. Het betreft een leger met soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland dat meevocht in verschillende oorlogen, waaronder de twee wereldoorlogen. De gesneuvelde soldaten van dit leger worden jaarlijks op Anzac Day herdacht. Traditioneel gebeurt dat op 25 april. Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland is Anzac Day één van de belangrijkste nationale herdenkingsmomenten.

Al meer dan 60 jaar, volgens sommigen al meer dan 100 jaar, viert de Houtemse wijk Dries de Bacchusstoet met bijhorend feest. De voorbije decennia groeide het uit tot een feest voor alle Houtemnaren. De stoet dankt zijn naam aan Bacchus de Griekse god van de wijn. De stoet lijkt in veel op een carnavalsstoet, ook hier wordt de lokale politiek op de korrel genomen, de deelnemers verkleden zich in de gekste kostuums en er zijn verschillende praalwagens. Maar vergis je niet de oorsprong van de stoet is verschilldend van carnaval.

Begijntjes Laat Besluit (Hoogstraten)

In het begin van de twintigste eeuw werd er in Hoogstraten Begijntjes Kermis gevierd. Dit evenement zou in de loop der jaren omgedoopt zijn tot Begijntjes Laat Besluit omdat de begijntjes in Hoogstraten het 'laat besluit' zouden genomen hebben het begijnhof langer open te laten (tot 22u in plaats van tot 20u) om zelf naar de kinderen te kunnen gaan kijken die Begijntjes Kermis vierden.

Behekst Diksmuide (Diksmuide)

Europa was ooit helemaal in de ban van de hekserij. Van de 15de en 18de eeuw leidde de hevige schrik voor hekserij tot grote heksenvervolgingen. Duizenden vrouwen én mannen werden er op basis van geruchten en roddels van beschuldigd een heks te zijn. Deze vermeende heksen werden vervolgens gevangengenomen, gemarteld en gefolterd tot ze bekenden dat ze omgang hadden met de duivel en deelnamen aan heksensabbats. Onder dwang verraadden velen van hen ook zogenaamde collega's. De meeste beschuldigden stierven uiteindelijk een tragische dood op de brandstapel.

%AutoEntityLabel%

Sint-Laurentius is een martelaar die in de 3de eeuw na Chr. leefde en aartsdiaken van paus Sixtus II in Rome was. In die tijd was Keizer Valerianus I aan de macht, die de christenen in Rome streng liet vervolgen. Ook Laurentius werd samen met de andere diakens en de paus gevangengenomen. Toen de paus terechtgesteld werd, gaf hij Laurentius de opdracht om de kerkschat - waar Valerianus eveneens aanspraak op maakte - onder de armen te verdelen. Laurentius deed wat de paus hem vroeg. De keizer reageerde woest en liet Laurentius ter dood veroordelen.

Bloemencorso (Blankenberge)

De Bloemencorso in Blankenberge is de traditionele afsluiter van het zomerseizoen in de kustgemeente. Deze bloemenstoet werd voor het eerst in 1895 georganiseerd en lokt tegenwoordig tienduizenden toeschouwers. Jaarlijks trekken een twintigtal rijkelijk versierde praalwagens door het centrum van de stad, begeleid door muziekkorpsen, showorkesten en dansgroepen. Samen met honderden figuranten zorgen zij voor een kleurrijk en muzikaal schouwspel.

Bloemencorso (Loenhout (Wuustwezel))

De Bloemencorso Loenhout is een stoet van sierlijke praalwagens die fantasierijke en creatieve onderwerpen uitbeelden. Deze bloemenwagens bestaan uit duizenden kleurrijke dahlia's en worden allen gebouwd door de Loenhoutse inwoners. Creativiteit, festiviteit, samenhorigheid en competitie vormen de basis van de Corso. Ieder jaar opnieuw worden nieuwe onderwerpen op een betoverende manier uitgebeeld. De Loenhoutse Bloemencorso is bovenal een enorm feest. Straatamusement, drumbands, vendeliers, figuranten, clowns, acrobaten, dranktentjes, een kinderfoor,...

Bloesemwijding (Sint-Truiden)

April is traditioneel de periode waarin de bloesems van de duizenden fruitbomen in Haspengouw openbloeien. Om dat in de kijker te zetten staan er in de regio een maand lang allerhande bloesemactiviteiten op het programma. In Sint-Truiden is het hoogtepunt van deze activiteiten de jaarlijkse bloesemwijding. De bloesemwijding had voor het eerst plaats in 1951 en wordt sindsdien ieder jaar herhaald. Kort na de middag is er eerst een lenteconcert. Daarna w

Boerenkrijgviering aan Hilsterkapel (Hasselt)

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werd de Boerenkrijg niet enkel door boeren uitgevochten. In 1798 verzetten de boeren zich immers samen met arbeiders, ambachtslieden en burgers uit verschillende sociale klassen twee maanden lang tegen de Franse bezetters. Die hadden drie jaar eerder, op 1 oktober 1795, de Zuidelijke Nederlanden bij de Franse Republiek geannexeerd. Het Franse regime bracht strenge maatregelen met zich mee en zag het bezette gebied vooral als een wingewest. Zo werden er belastingen ingevoerd en werden heel wat kloosters en abdijen gesloten of onteigend.

%AutoEntityLabel%

Al bijna vijftig jaar lang vieren de bewoners van de Bosparkwijk in Lokeren hun Bosparkfeesten. Deze feesten groeiden in de loop der jaren uit tot één van de grootste wijkfeesten in Lokeren. Voor de organisatie van de feesten wordt samengewerkt met de plaatselijke sportclubs. Op het programma staan dan ook verschillende wedstrijden. Overdag is er ook een rommelmarkt en garageverkoop. 's Avonds zijn er optredens. De feesten worden ook telkens ingezet met een misviering.

%AutoEntityLabel%

Diksmuide stond vroeger bekend als dé boterstad bij uitstek. Voor landbouwers uit de streek was de stad de ideale plek om zuivelprodukten aan de man te brengen. Diksmuide ligt ook midden in de poldervlakte. Omdat het vee op de vette polderweiden kon grazen, waren de aangeboden producten van zeer goede kwaliteit. Niettemin kwam de Diksmuidse botermarkt na verloop van tijd onder druk te staan, om uiteindelijk zelfs te verdwijnen. Toch was de interesse voor de markt nooit helemaal weg. In de jaren 1970 weer hij heropgestart, als hoofdelement van een volksfeest op Pinkstermaandag.

Brooikenstoet (Reet)

De eerste Brooikensstoet werd in 1961 gehouden bij het 650-jarig bestaan van de gemeente Reet. Als thema van de stoet werd de vroegere broodbedeling genomen. De naam Brooikensdag verwijst naar een gebruik dat teruggaat tot de 16de eeuw waarbij op de 1ste zondag na lichtmis tarwebroodjes werd uitgedeeld bij de kerk (brooikens in het plaatselijk dialect). In 1986 nam men de draad weer op en werd er een stoet gebouwd rond het thema van de oogst met ongeveer 1000 figuranten.

Bruegelfeesten (Marollen (Brussel))

Al eeuwenlang telt Brussel reuzen onder haar inwoners. In de jaren 1970 echter waren ze wat in de vergetelheid geraakt. Met de geboorte van reuzin Dorotijke was deze traditie herboren. Dorotijke was de eerste van de reuzenfamilie van de Marollen en de Bruegelwijk, die momenteel 12 leden telt: vader Georges De La Rue Blaes, de tweeling Marion en Isabelle, Grand Jacques (naar Jacques Brel) en heel wat anderen. De meeste van de reuzen werden gebouwd in de wijk zelf.

Bruegeliaanse Roggebroodfeesten (Wingene)

De Bruegeliaanse Roggebroodfeesten in Wingene werden voor het eerst georganiseerd in 2005 en hebben sindsdien ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van september. De organisatie van het evenement is in handen van het Bruegelcomité. Het feestweekend is eigenlijk de opvolger van de Bruegelfeesten, die van 1989 tot 2002 door datzelfde Bruegelcomité georganiseerd werden. Aan deze Bruegelfeesten was ook de Bruegelstoet verbonden, waarin allerlei Bruegelspreuken en -gezegden uitgebeeld werden.

Countryweekend met paardenommegang (Grembergen (Dendermonde))

The Lucky Boys organiseren al jaren een paardenommegang in Grembergen. Sinds 2005 groeide de ommegang uit tot een countryweekend dat volledig in het teken staat van het paard. Zo kunnen ruiters en menners op zaterdag deelnemen aan een rally van vijftien kilometer, terwijl op zondag de paardenommegang uitgaat. Verder staan er veedrijfdemonstraties, een country-dansavond met live muziek en een grote barbecue op het programma.

%AutoEntityLabel%

De Dag van de Mattentaart staat uiteraard helemaal in het teken van dit speciale gebakje. De mattentaart is een traditioneel en zeer bekend dessert in de streek rond Geraardsbergen. Het gebak dankt zijn naam aan de gewonnen of gestremde melk ('matten'), het voornaamste bestanddeel van de taart. De kwaliteit van de matten wordt dan ook bepaald door die van de melk. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen (klavergroei) spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. De mattentaart wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt.

%AutoEntityLabel%

Hasselt, jeneverhoofdstad. En dat al vanaf begin 17de eeuw. Sindsdien blijft Hasselt - met zijn Jenevermuseum, Jeneverfeesten, Jeneverroute, jeneverarrangementen en Hasseltse jenevers - zijn naam als jeneverstad alle eer aandoen. De Jeneverfeesten: dat zijn twee dagen sfeer, animatie, borreltjes nippen, een jenever opborrelend standbeeld, optochten en struinen door een feestende stad. Voor de intussen legendarische edities van het stadsfeest mixen de organisatoren de gekende feesten met creativiteit en verrassing.

%AutoEntityLabel%

De inwoners van Ronse danken hun bijnaam "de zotten" aan hun patroonheilige Sint-Hermes. In de Middeleeuwen was Ronse door de beschermingskrans van haar patroonheilige namelijk een bedevaartsoord voor geesteszieken en krankzinnigen. Onder meer door hen onder te dompelen in water konden zij genezen worden.

Driejaarlijkse koningschieting en kasteelfeesten (Waanrode (Kortenaken))

De koningschieting van de Sint-Sebastiaansgilde van Waanrode is een driejaarlijks gebeuren en heeft telkens plaats op 15 augustus op het grafelijke domein van de hoofdman. De koningschieting gaat gepaard met heuse kasteelfeesten. Op deze dag is het kasteeldomein gratis toegankelijk voor iedereen en zijn er zowel voor, tijdens, als na de schieting heel wat randactiviteiten. De dag begint altijd met een plechtige misviering op de pui van het kasteel, waarna de leden van de Koninklijke Sebastiaansgilde in optocht naar de plaats van de koningschieting gaan.

Driekoningenfeesten (Kerksken (Haaltert))

Driekoningen is een christelijk feest dat op 6 januari wordt gevierd. Het Bijbelverhaal dat aan de viering verbonden is, zegt dat kort na de geboorte van Jezus drie wijzen uit het Oosten een ster zagen schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar besloten deze heldere ster te volgen en kwamen zo tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus  in de stal en schonken ze hem goud, wierook en mirre schonken.

Pages