Feestkaart

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 627 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
%AutoEntityLabel%

Antwerpen Proeft is een groot culinair festival aan de Vlaamse en Waalse Kaai en aan het Zuid. Tijdens dit jaarlijkse evenement van de Stad Antwerpen kan geproefd worden van lokale producten en specialiteiten uit Antwerpen en omgeving. Restaurants, cateraars en traiteurs staan klaar om lekkerbekken te verwelkomen en hun smaakpapillen te verwennen. Jaarlijks neemt een sterrenchef het ambassadeurschap van het festival voor zijn rekening.

%AutoEntityLabel%

Anders dan de naam doet vermoeden, hebben de 1-meifeesten in Genk niks te maken met de Dag van de Arbeid. Volgens de heemkundige kring in Genk zouden de Genkse 1- meifeesten namelijk voortgekomen zijn uit de jaarmarkt die in de gemeente al sinds het eind van de negentiende eeuw op 1 mei gehouden werd. Op deze markt verkochten mensen de eerste groenteoogst van het jaar. Verder was er aan de jaarmarkt ook een Vlaamse kermis verbonden.

%AutoEntityLabel%

Om het 40-jarig bestaan van de folkloristische- en reuzenvereniging De Kabaskes te vieren, wordt een heus feestweekend georganiseerd. Op zaterdag 17 augustus van 11u tot 18u staan de ambachten centraal. Op zondag 18 augustus gaan de festiviteiten verder vanaf 10u. Er worden dan ook een reuzententoonstelling (van 13u tot 17u30) en een reuzenstoet (start stoet om 15u30) georganiseerd. Plaats van afspraak is de Reuzenlaan (Rozenlaan 42) in Belsele.

Aardbeienfestival (Beervelde (Lochristi))

Al sinds 1934 wordt de lokale aardbeienteelt in Beervelde jaarlijks in de bloemetjes gezet. Aanvankelijk enkel met een aarbeienmarkt, maar sinds ongeveer 50 jaar ook met het Aardbeienfestival. Het aardbeienfestival bestaat uit twee delen. Enerzijds is er ruime aandacht voor de vruchten, anderzijds wordt ook aan het publiek gedacht. de aarbeienkwekers worden op zonagmorgen verwacht met hun lekkerste en mooiste aarbeien voor een keuring. Verder zijn er optredens, tombola, rommelmarkt, aardbeienmarkt en kunstmarkt.

Aardbeifeesten (Melsele (Beveren))

In 1954 werden in Melsele de eerste aardbeifeesten gehouden. Met het initiatief wilde de toenmalige Pastoor Ivens de Melseelse de lokale aardbeiteelt propageren. Hij deed dat met een stoet die bestond uit drie delen. De stoet werd beëindigd met het offeren van aardbeien aan het lokale bedevaartsoord Gaverland, waarbij elke kweker een kistje aardbeien schonk. Het offeren van aardbeien bestaat nog steeds, maar de stoet stierf een stille dood. Vandaag staan de Aardbeifeesten in Melsele gelijk aan een goedgevuld feestprogramma, dat meerdere dagen omspant.

Begin jaren 1980 werd er in de Rodenbachwijk in Hooglede voor het eerst een buurtfeest(je) gehouden. Ongeveer dertig jaar later zijn deze feesten, die ondertussen al vele jaren de Aar-Thur-feesten worden genoemd, uitgegroeid tot een groots wijkfeest. Vooral de grote rommelmarkt op zondag kan velen bekoren. De feesten zijn genoemd naar de wijkreus Aar-Thur.

Abrahamviering (Leuven)

Via het Jaartallenleven of kortweg de Jaartallen houden mannen in Leuven al generaties lang een bijzonder ritueel in stand om naar hun vijftigste verjaardag toe te leven. Op veertigjarige leeftijd verenigen zij er zich namelijk onder de naam ‘Vriendenkring Mannen van het jaar (geboortejaar)’ en in de 10 jaar die daarop volgen, organiseren ze allerhande activiteiten. Zo is voor ieder geboortejaar een andere Vriendenkring actief. De verschillende Jaartallen worden bovendien overkoepeld het Verbond der Jaartallen.

%AutoEntityLabel%

Adriaen Brouwer is een schilder die leefde aan het begin van de 17de eeuw en wordt gezien als een belangrijke figuur uit de genreschilderkunst. Sinds zijn dood werd hij ook vaak voorgesteld als een bohemien. Brouwer werd naar verluidt in Oudenaarde geboren. Tot op vandaag wordt de herinnering aan de schilder er levend gehouden met de jaarlijkse Adriaen Brouwer Bierfeesten.

Afsneekermis met bootjeswijding (Afsnee (Gent))

Het laatste weekend van juni, van de vrijdag tot en met de dinsdag, vindt in Afsnee één van de gezelligste stadskermissen plaats. De Afsneekermis met Bootjeswijding. Hoewel Afsnee de kleinste maar ook de meest romantische wijk van Gent is mag Afsneekermis toch op een goed gevuld programma rekenen.

Alveringem Anno 1950 (Alveringem)

De dorpskermis van Alveringem heeft een wel heel bijzondere inkleding. Je wordt er immers onderdompeld in het dorpsleven van enkele decennia terug: 1950. Het nostalgische karakter van het feest gebeurt hoofdzakelijk door het oldtimertreffen, dat voor het eerst in 1997 werd georganiseerd. Het oldtimertreffen, waarbij oude landbouwvoertuigen centraal staan, heeft vandaag een internationale reputatie opgebouwd. Er zijn bijna 200 oude tractoren te zien, naast al de andere unieke voertuigen. Op het programma staan nog tal van andere leuke kermisactiviteiten.

%AutoEntityLabel%

De Heilige Amelberga is de patrones van Mater (Oudenaarde). Traditioneel wordt zij aangeroepen tegen koorts en stuipen. Haar naamdag wordt op 10 juli gevierd. Volgens de legende sloeg Amelberga in de vroege achtste eeuw op de vlucht om aan een huwelijk met Karel Martel te ontsnappen. Tijdens haar tocht kwam ze bij een gierige boer in Mater terecht, die haar met een zeef water liet scheppen uit een waterput. Zo schiep zij de Sint-Amelbergabronnen. Toen Karel Martel en zijn gevolg naar Amelberga op zoek gingen, kwamen zij eveneens bij de boer terecht.

Antoniusprocessie met Achels dorpsfeest (Achel)

Al ongeveer twee eeuwen lang trekt de Sint- Antoniusprocessie op de zondag die op of na 13 juni valt, door de Achelse straten. Die zondag wordt de heilig verklaarde minderbroeder Antonius van Padua (1195-1231) in Achel dorp vereerd. Na de hoogmis van 9u30 trekt de processie van de kerk naar het oude klooster Catharinadal. Het religieuze gebeuren gaat gepaard met een groots dorpsfeest dat geen enkele rechtgeaarde Achelaar wil missen.

%AutoEntityLabel%

Het letterwoord Anzac staat voor 'Australian and New Zealand Army Corps'. Het betreft een leger met soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland dat meevocht in verschillende oorlogen, waaronder de twee wereldoorlogen. De gesneuvelde soldaten van dit leger worden jaarlijks op Anzac Day herdacht. Traditioneel gebeurt dat op 25 april. Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland is Anzac Day één van de belangrijkste nationale herdenkingsmomenten.

%AutoEntityLabel%

Op elke zaterdagmorgen in de maand mei vindt er aan de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in Elversele een autowijding plaats vooraf gegaan door het lof. Niet alleen wagens, maar ook fietsen en motorfietsen kunnen dan worden gewijd. De neogotische kapel is beschermd als dorpsgezicht. Volgens een steen in de achtergevel van de kapel werd ze in 1889 opgericht door E.H. Edmond De Block, pastoor, met medehulp van de parochianen. De bidplaats draagt een mooi klokkentorentje. Binnenin bevinden zich het beeld van Onze-Lieve-Vrouw en een piëta.

%AutoEntityLabel%

Ieder jaar wordt op de eerste zondag van augustus in Londerzeel de Kristoffelbedevaart met autowijding gehouden. Sint-Kristoffel is de beschermheilige van alle weggebruikers of reizigers. Zijn feestdag valt op 25 juli. In het aartsbisdom Mechelen-Brussel is Londerzeel de enige parochie die toegewijd werd aan Sint-Kristoffel. De autowijding bestaat al sinds 1929. Tegenwoordig staat het Broederschap Sint-Kristoffel in voor de organisatie ervan. Tijdens de Kristoffelbedevaart zegent de pastoor vanop de pui van het gemeentehuis (tegenover de Sint-Kristoffelkerk) alle passerende weggebruikers.

Baafmiskermis (Moerzeke (Hamme))

De kermis in Moerzeke, een deelgemeente van Hamme, staat bekend als Baafmiskermis. De naam van dit evenement verwijst naar de Heilige Bavo van Gent, die gevierd wordt op 1 oktober. Op die dag worden ter ere van deze heilige heel wat misvieringen georganiseerd: de Bavo-mis. In de volksmond spreekt men van de Baafmis of Bamis. Analoog daaraan werd de landpacht die vroeger op 1 oktober betaald moest worden, op heel wat plaatsen in Vlaanderen de Bamispacht genoemd.

Al meer dan 60 jaar, volgens sommigen al meer dan 100 jaar, viert de Houtemse wijk Dries de Bacchusstoet met bijhorend feest. De voorbije decennia groeide het uit tot een feest voor alle Houtemnaren. De stoet dankt zijn naam aan Bacchus de Griekse god van de wijn. De stoet lijkt in veel op een carnavalsstoet, ook hier wordt de lokale politiek op de korrel genomen, de deelnemers verkleden zich in de gekste kostuums en er zijn verschillende praalwagens. Maar vergis je niet de oorsprong van de stoet is verschilldend van carnaval.

Bazelse Feesten (Bazel (Kruibeke))

Ieder jaar viert Bazel feest tijdens het tweede weekend van september. Op zaterdag worden de straten ingenomen door de jaarmarkt, terwijl op zondag een rommelmarkt, straatanimantie en kermis op het programma staan.

Volgens een legende uit de middeleeuwen moest een zekere Peeter Van de Kerckhoven vaak van Brussel naar Overijse. Daarvoor trok hij door het Zoniënwoud en onderweg passeerde hij  telkens aan de zogenaamde Duivelseik. In de volksmond werd deze boom ook de Jezus-eik genoemd, omdat er vroeger een kruisbeeld aan opgehangen was. Omdat de boom al ontelbare keren door de bliksem getroffen was, sloegen veel passanten een kruisteken als ze hem kruisten. De Brusselse koopman nam zich voor een mariabeeld aan de boom te hangen, maar vergat dat daarna.

Het is een oude traditie om op bedevaart te trekken naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw in Werbeek. Sinds de 17de eeuw trekken immers Nederlandse bedevaarders uit de dorpen Eersel en Veldhoven naar het Belgische bedevaartsoord. 

Bedevaart naar Visserskapel O.L.V. ter Duinen (Bredene)

Waar nu de Kapelstraat is, bevond zich 250 jaar geleden slechts een zandweg. Het was de enige toegangsweg tot de onveilige en weinig toegankelijke duinen. Tussen 1710 en 1715 werd langs die weg een Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een staak geplaatst in een kapelletje. Met het geld van het offerblok werd een kleine schuilplaats gebouwd om het beeld te beschutten. In 1717 werd een houten kapel gebouwd, die door weer en wind en een aantal inbraken al snel aftakelde. Uiteindelijk werd de houten kapel in 1736 vervangen door de huidige stenen kapel.

Pages