Palmpaas (Munte (Merelbeke))

Tijdstip
het weekend van Palmzondag, laatste zondag van de vastenperiode
Datum
24 maart 2018 - 26 maart 2018
Locatie
Munte (Merelbeke)
Algemene info

Op Palmzondag of Palmpasen herdenken christenen de intrede van Jezus in Jeruzalem. Deze feestdag heeft telkens een week voor Pasen plaats, op de laatste zondag van de vasten. Ook in Munte worden naar aanleiding van deze herdenking een aantal activiteiten georganiseerd. Zo is er op vrijdagvoormiddag een Palmpaastocht van de Landelijke Steinerschool. De leerlingen vertrekken dan op het Munteplein en dragen versierde palmpaasstokken met zich mee. Na de optocht voeren zij een Paasspel op in de Sint-Bonifatiuskerk. ’s Avonds wordt de opvoering nog eens herhaald. Op zaterdagavond is er een Palmwijding in de kerk. Zondag is er in de voormiddag eerst een concert. ’s Middags staat er een lentewandeling op het programma, waar ook een ezeltjestocht aan gekoppeld is. Met de ezels wordt dan een tocht van ongeveer 7 km door de groene rand van Munte gemaakt.

Organiserende vereniging
De Muntenaar
Werking van de vereniging
Het Palmpaasfeest is een initiatief van De Muntenaar in samenwerking met de Christoforusgemeenschap, de Landelijke Steinerschool en het gemeentebestuur van Merelbeke. De Muntenaar zelf is een vereniging die in de jaren 1970 ontstond naar aanleiding van de gemeentelijke fusie met Merelbeke. Het doel van de vereniging is om de tradities van Munte in stand te houden.
Publicaties van de vereniging
Sinds 1975 brengt De Muntenaar in samenwerking met de dorpsbewoners geregeld thematische publicaties over de tradities van Munte uit. Deze periodieke uitgaven zijn telkens gekoppeld zijn aan seizoensgebonden activiteiten.
Andere activiteiten van de vereniging
Naast Palmpaas organiseert De Muntenaar ook nog andere seizoensgebonden activiteiten:
- Elk jaar in februari organiseert de vereniging de Apollonia-Kermis. In en rond Munte wordt de Heilige Apollonia aanbeden bij tandkwalen.
- De Muntenaar staat ook in voor de jaarlijkse Reuzenmeifeesten op de eerste zondag van mei. De 4 reuzen van Munte krijgen dan bezoek van een aantal andere reuzen.
- In september is er de Grote Kermis, met onder meer de Muntebollenworp.
- In oktober verzorgt De Muntenaar ieder jaar een Sint-Hubertusviering.
- Onder de noemer "Betonnen getuigen, stille getuigen" organiseert De Muntenaar om de twee jaar een vredesconcert in de periode rond 11 november. De linie van bunkers die in de jaren 1930 aangelegd werden om Gent te beschermen tegen de Duitsers, staat daarbij centraal.
- In de kerstperiode is er de evocatie "Kerst te Munte". In een oude boerderij zijn er dan tentoonstellingen en toneelopvoeringen in samenwerking met de plaatselijke scholen.
- Afhankelijk van het thema neemt De Muntenaar ook deel aan Erfgoeddag en Open Monumentendag.
Contactgegevens
Ottermans Jos (stichter-voorzitter)
Torrekensstraat 48
9820 Munte (Merelbeke)
Telefoon: 09 362 70 43