Septemberkermis (Londerzeel)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Weekend van de vierde zondag van september
Locatie
Londerzeel
Algemene info
In Londerzeel kun je tijdens het weekend van de vierde zondag van september ieder jaar naar de Septemberkermis. Tijdens dit kermisweekend brengen naast de kermisattracties zelf ook de Gouden Kiekenpootworp op zaterdagavond en de jaarmarkt op maandag traditioneel veel volk op de been.
Bij de Gouden Kiekenpootworp worden 2500 kippenpoten in plastic zakjes door de ramen van het gemeentehuis naar de menigte gegooid. Elk jaar wordt een andere vereniging uitgenodigd om te helpen bij het werpen van de kippenpoten. In ieder zakje zit ook een bonnetje, dat 250 gelukkigen kunnen inruilen voor een gebraden kip. De persoon die de 'gouden kippenpoot' weet te bemachtigen, wint een gouden juweel. Het gebruik verwijst nog naar de tijd waarin in Londerzeel veel kippenkwekerijen gevestigd waren. In deze bedrijven werden kippen gekweekt, geslacht en gepluimd. De kippenkwekers werden in de volksmond 'kiekenpoeliers' genoemd. De kippen werden onder meer verkocht op de markt van Brussel en omdat de Brusselaars er zo verzot op waren, hielden zij er de bijnaam ‘kiekenfretters’ aan over. Deze geschiedenis wordt ook gesymboliseerd door De Kiekenpoot, het beeldje dat gecreëerd werd door beeldhouwer Pol Van Esbroeck en te zien is in een nis van het oude gemeentehuis op de Markt. Bij elke editie van de Septemberkermis wordt voor het beeldje een miniversie gemaakt van het uniform van de vereniging die uitgenodigd wordt om de kippenpoten te gooien. Aan de Kiekenpootworp gaat telkens een stoet vooraf, waarin een reus naar het evenbeeld van De Kiekenpoot op kop loopt. Deze reus werd in 2005 gemaakt om de 25ste editie van de Kiekenpootworp te vieren. De jaarmarkt op maandag wordt om 10u geopend door de belleman. Daarna kunnen bezoekers de vele kraamjes bekijken of de landbouwprijskampen bijwonen. Op tal van plekken wordt randanimatie voorzien. De Londerzeelse kermisdagen worden afgesloten op dinsdag met een wielerwedstrijd.
Organiserende vereniging
de gemeente Londerzeel i.s.m. De Orde van de Kiekenpoot en het Jaarmarktcomité
Werking van de vereniging
De Orde van de Kiekenpoot is een carnavalsvereniging die in 1978 werd opgericht om een vervolg te geven aan de succesvolle carnavalsstoet die de Londerzeelse studentenclub Neer-Brabant in 1976 organiseerde. Sinds 1980 organiseert de Orde behalve de caranavalsviering ook de Kiekenpootworp.
Het Jaarmarktcomité neemt de praktische organisatie van de Jaarmarkt op zich.
Contactgegevens
Dienst cultuur en toerisme