Sint-Aldegondisviering met processie (Alken)

Tijdstip
30 januari en de eerstkomende zondag erna
Locatie
Alken
Algemene info

Alken heeft als patroonheilige Sint-Aldegondis. Deze heilige leefde in de zevende eeuw in Noord-Frankrijk als de tweede dochter van Walbert IV (graaf van Henegouwen en hertog van Neder-Lotharingen) en Bertillia. Walbert was de rentmeester van de koninklijke goederen. Het meisje groeide op in een zeer vrome familie. Zo stichtten haar zuster en schoonbroer nog tijdens hun leven ieder een eigen klooster. Ook Aldegondis wilde haar leven aan God wijden. Haar ouders wilden echter dat zij zou trouwen en Aldegondis vluchtte het onherbergzame gebied in en een kluizenaarsbestaan. Haar ouders lieten haar nu maar begaan. Op verzoek van de Heilige Amandus, bisschop van Maastricht, stichtte zij een klooster in het huidige Maubeuge en werd in het jaar 661 de eerste abdis. Aan het einde van haar leven werd zij getroffen door slopende ziekten. Zij kreeg kanker aan haar rechter borst. Toch wist zij steeds het klooster te leiden in eenvoud en vol overgave.

Op het naamfeest van de Sint- Aldegondis op 30 januari en de eerstkomende zondag erna vindt in de parochiekerk van Alken een eucharistieviering plaats, nadien volgt een processie naar de kapel aan de Sint-Aldegondislaan. Er wordt gebeden en het relikwie wordt vereerd. Jaarlijks komen er enkele honderden bedevaarders samen om te bidden tot de patrones tegen kanker.
Organiserende vereniging
Broederschap Sint-Aldegondis
Werking van de vereniging
Maria Cortens is de bezielster van het Broederschap Sint-Aldegonde in Alken. Uit dankbaarheid dat ze kanker overwon nam ze in 1982 het initiatief om het broederschap terug op te richten. Het Broederschap bestond immers in de gemeente maar was op sterven na dood. Maria schat dat er in de loop van de tijd al 5000 mensen zich hebben aangesloten bij het broederschap.
Andere activiteiten van de vereniging
Het broederschap verkoopt ook vaantjes, gebedskaartjes, kaarsen e.a. memorabilia
Contactgegevens
Cortens Maria
Meerdegatstraat 50
3570 Alken
Telefoon: 011 31 38 67