Sint-Antoniusviering (Brasschaat)

Sint-Antoniusviering (Brasschaat)
Tijdstip
Eerste zondag na 17 januari
Datum
21 januari 2018
Locatie
Brasschaat
Algemene info

Sint-Antonius, een Egyptenaar, leefde in de 3de eeuw na Christus. Niettegenstaande hij uit een welvarend gezin kwam, deed hij afstand van zijn rijkdom en trok, op jeugdige leeftijd, als kluizenaar de woestijn in. Hij stierf op 17 januari in 356. Zijn leven van boetedoening en gebed inspireerde vele volgelingen.
In de 11de eeuw ontstonden in Frankrijk de Sint-Antoniusbroeders. Ze legden zich toe op de verpleging van zieken. Om de zieken eten te verschaffen, kweekten ze varkens (met een bel om de hals), die gratis gevoed werden door de omwonenden. Wellicht is dit de reden waarom Sint-Antonius vaak met een varken wordt afgebeeld.
In de 15de eeuw ontstond in Brasschaat de verering voor Sint-Antonius, in het bijzonder om mens en dier te beschermen tegen ziektes. Er werd ook een kapel gebouwd. De volkstoeloop was groot. Men offerde varkenskoppen, kippen en zelfs levende dieren zoals schapen en konijnen.
Tot in het begin van de 19de eeuw kwamen er nog vele bedevaarders naar Brasschaat, ter verering van Sint-Antonius. Nog altijd blijven de parochianen hun patroonheilige vieren. Enkele jaren geleden werd nog een nieuw bronzen beeld van Sint-Antonius aangebracht op de oostgevel van de kerk. Naast een misviering om 11uur, vindt daarna nog steeds de traditie van de varkenskoppenverkoop plaats op de zondag na 17 januari.

Organiserende vereniging
Sint-Antoniusparochie Brasschaat
Website van de vereniging
http://www.brasschaat.be
Contactgegevens
Baert Michel (E.H.)
Armand Reusensplein 2
2930 Brasschaat
Telefoon: 03 651 83 61