Sint-Antoniusviering (Millegem (Ranst))

Sint-Antoniusviering (Millegem (Ranst))
Tijdstip
Eerste zondag na 16 januari
Datum
21 januari 2018
Locatie
Millegem (Ranst)
Algemene info

Sint-Antonius, steeds afgebeeld met zijn zwijntje, was een Egyptische kluizenaar en wordt al eeuwenlang aangeroepen als patroon van het vee en de vruchten van de aarde. Ook in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Millegem is er nog een jaarlijkse Sint-Antoniusviering. Het kerkje is een van de oudste in de streek en ligt aan een open veld en zodat het een wat geïsoleerd indruk geeft. De Sint-Antoniusviering begint tradititegetrouw met een eucharistie, die wordt opgeluisterd door een koor. Hoewel de gaven werden binnengebracht via de hoofdingang van de kerk, vindt de verkoop steeds plaats aan de sacristiedeur. Veilingmeester Staf steekt van wal met het aanbieden van de offergaven. De omstaanders zijn voor ze het weten bezitter van de varkenskop, de bloemen, een taart of drank... De opbrengst van de veiling gaat naar het onderhoud van de kerk.

Organiserende vereniging
Millegemvrienden vzw
Werking van de vereniging
De vzw heeft als doel het verlenen van financiële en materiële steun in direkt verband met het kerkje in Millegem-Ranst, als kerkgebouw en historisch monument.
Publicaties van de vereniging
De Millegemvriend verschijnt sinds 1988. Het is een tweemaandelijkse publicatie.
Andere activiteiten van de vereniging
De Winterconcerten die in 1986 werden gestart zijn eveneens uitgegroeid tot een traditie die door de liefhebbers van klassieke muziek erg worden gewaardeerd en men doet verre verplaatsingen om in het kerkje van Millegem van deze muzikale hoogdagen te komen genieten. Dit succes heeft twee oorzaken : enerzijds is er de buitengewone akoestiek van het kerkje en anderzijds is er een team van Millegemvrienden die er telkens in lukken om de beste solisten en groepen naar Millegem te brengen.
Contactgegevens
Schelfhout Frans
Herentalsebaan 115
2520 Ranst
Telefoon: 03 353 17 70