Sint-Gummarusprocessie (Lier)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de eerste zondag na 10 oktober
Locatie
Lier
Algemene info

De heilige Gummarus van Lier leefde in de zevende eeuw als kluizenaar op de plaats waar nadien de stad Lier zou groeien. Volgens de overlevering deed hij een aantal wonderen: het wonder van de boom waarbij hij met zijn gordelriem een omgehakte boom herstelde, het wonder van de bron waarbij hij in kurkdroge grond met zijn staf een bron sloeg, het wonder van het kind waarbij hij een boreling redde van een adder die in het kindje zijn mond was gekropen. Sint-Gummarus wordt aanroepen tegen allerlei breuken, echtscheiding, spier- en gewrichtspijnen, koorts en kwade vrouwen. Dit laatste op basis van de overlevering die vertelt dat Gummarus gekweld werd door zijn kwaadaardige vrouw Grimmara.

Sint-Gummarus is ook de patroonheilige van de stad Lier. Zijn gebeente wordt in het Sint-Gummarusaltaar van de gelijknamige kerk in Lier bewaard. Tijdens de jaarlijkse Sint-Gummarusbedevaart wordt het in een zilveren reliekschrijn geplaatst. Dit schrijn, dat meer dan 800 kilo weegt, wordt tijdens de Sint-Gummarusprocessie door de straten van de stad Lier gedragen door 16 leden van het Genootschap van de Kasdragers, voorafgegaan door verschillende verenigingen, groeperingen, gildes en sociëteiten uit Lier en daarbuiten. Vroeger ging de Sint-Gummarusprocessie jaarlijks op 11 oktober uit, de feestdag van de heilige Gummarus. Tegenwoordig is dat op de eerste zondag na 10 oktober.

Organiserende vereniging
De Broederschap van Sint-Gummarus te Lier
Werking van de vereniging
De Broederschap van Sint-Gummarus te Lier zet zich in om de devotie rond Sint-Gummarus in stand te houden door de organisatie van de jaarlijkse Sint-Gummarusbedevaart en evenementen rond Sint-Gummarus en zijn bedevaart.
Contactgegevens
Broederschap van Sint-Gummarus te Lier
Kardinaal Mercierplein 8
2500 Lier